videoprilog Enese Hrustanović (Federacija danas)

Građani protiv spalionice medicinskog otpada u Bosanskom Petrovcu

Prezentacija projekta “Instaliranje uređaja za termičku obradu otpada i izgradnja pratećih objekata na postojećoj lokaciji deponije komunalnog otpada „Vaganac“ u općini Bosanski Petrovac”, zakazana za danas, završena je prije nego je i počela. Građani Bosanskog Petrovca su mirnim okupljenjem kazali odlučno ne spalionici medicinskog otpada u njihovom gradu.

Bosanski Petrovac je grad s najviše sunčanih dana u regijii, mjesto je stvoreno i planirano za razvoj turizma i ne može ni pod kojim uvjetima dobiti spalionicu medinskog otpada, kazali su okupljeni građani.

- Nakon tog projekt ovakvo nebo ne bismo više gledali, a to je naše bogatstvo - poručuju građani. 

I struka kaže da se ovakav projekt ne može raditi bez suglasnosti lokalne zajednice, ali da mjesta panici nema jer je svaki oblik odlaganja otpada bolji od postojećeg.

- Predviđena je sanacija deponije, reciklažno dvorište, sortiranje otpada itd. Na deponijama širom BiH nalaze se vrste otpada koje tamo ne bi trebale biti - navodi konsultan Mahir Hadžiabdić.

Oštre su kritike upućene investitoru da je političkim utjecajima dobio dozvolu i da je iz istih razloga za realizaciju izabarao Bosanski Petrovac. 

- Plan prilagođavanja, odobrenje toga plana prilagođavanja, studija utjecaja na okoliš za projekt sanacije deponije Bosanski Petrovac i okolišna dozvola na deponiji Vaganac Bosanski Petrovac. U svim tim dokumentima je sadržana spalionica animalnog otpada i to je razlog zašto smo došli u Bosanski Petrovac - kaže investitor Irfan Smardžić.

Vijećnici odgovornost prebacuju na prethodnu vlast.

- A kada govorimo o prethodnoj godini i spalionici treba pitati prethodno općinsko rukovodstvo koje je u Sarajevu obećalo da će sve uraditi da se ovo instalira u Sarajevu i onda kad su vidjeli o čemu se radi nestali su iz Petrovca - ističe Nemanja Davidović, predsjedavajući OV Bosanski Petrovac.

Prethodno Vijeće nije povuklo suglasnost za realizaciju ovog projekta, a istovremeno je donijelo rješenje kojim se obstavaljaju svi naredni radovi na ovom projektu. Sadašnja vlast o ovom projektu nije raspravljala.

- Građani su na okruglom stolu pokazali da nisu za to i mi, svakako, kao izabranici tog naroda ćemo stati uz njih - kaže Jasmin Mešić, vijećnik u OV Bosanski Petrovac.

Bosna i Hercegovina ovim bi projektom dobila prvu spalionicu opasnog medicinskog, farmaceutskog i animalnog otpada i na taj način bi stavili pod kontrolu opasni otpad navedenih kategorija a s ciljem zaštite života i zdravlja ljudi.

S obzirom na to da se lokalna zajednica protivi, a nijedna druga općina u BiH nema spremnu dokumentaciju i potrebne dozvole, još ćemo godinama ovaj otpad odlagati, na neprimjeren i neadekvatani koji ugrožava zdravlje ljudi.

federalna.ba

Bosanski Petrovac medicinski otpad spalionica
Nikola Selaković Bosanski Petrovac
0 12.12.2021 13:00
Lopare spalionica građani
0 19.11.2021 12:55
solarna energija Bosanski Petrovac USK Vlada USK Radio Federacije BiH Federalni radio radio Otvoreni program
0 01.02.2021 16:14