videoprilog Muhameda Čabrića (Federacija danas)

Građani protestuju zbog ukidanja finansiranja porodične medicine u privatnoj poliklinici

Oko 3.000 građana iz okolnih naselja općine Tešanj danima nema pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti zbog čega su i mirnim protestom ispred zgrade Općine i Doma zdravlja u ovom gradu izrazili neslaganje s odlukom nadležnih da ne produže ugovor o finansiranju službi porodične medicine u privatnoj poliklinici u kojoj su se do sada liječili.

Građani odbijaju svoje zdravstvene kartone prenijeti u tešanjski Dom zdravlja ističući kako se u sve ponovo umiješala politika, te da su lišeni osnovnog ljudskog prava na izbor porodičnog ljekara.

„Ne mogu u to da povjerujem i ne bih se nikada s tim pomirila jer nama je predobro u 'Medicusu'“, kaže pacijentica iz Tešnja Jasminka Salkičević i dodaje kako je ovdje najvjerovatnije u pitanju politika i nečiji interes.

Finansiranje dva tima porodične medicine u privatnoj poliklinici s dnevnom bolnicom, u okviru pilot projekta, traje od 2005. godine. Od tada do ove godine ZZO ZDK-a je uredno potpisivao ugovore o finansiranju s ovom ustanovom, koja u sektoru porodične medicine pruža usluge za oko 3.000 građana iz više naselja općine Tešanj.

„Taj pilot-projekat zvanično nikada nije ukinut, a direktor Fonda ZDK-a nije nama, kao registrovanoj ustanovi, uopšte poslao javni poziv za pružanje usluga obiteljske medicine“, ističe Damir Binakaj, direktor Poliklinike s dnevnom bolnicom Medicus, Tešanj.

Nezvanično doznajemo da je s javnim pozivom upoznat Dom zdravlja u Tešnju, kojem je, navodno, ostavljena mogućnost da dio usluga porodične medicine prenese na treće zdravstvene ustanove, ali da on to nije učinio.

„Dom zdravlja hoće nasilu da uzme 3.000 ljudi koji ne žele da se liječe u njihovoj ustanovi“, kaže Binakaj.

„Iza toga se, naravno, krije moć politike i mislim da je krajnje vrijeme da narod kaže svoje. Na kraju krajeva, svaki pacijent ima pravo po zakonu da bira svog porodičnog doktora“, zaključuje pacijent iz Tešnja Mirsad Kazaz.

Navode smo nastojali provjeriti i s Upravom Doma zdravlja. No, oni nisu bili u prilici dati izjavu pa su nas uputili na saopštenje objavljeno na njihovoj Facebook stranici, u kojem demantiraju navode i odgovornost za nastalo stanje prebacuju na ZZO ZDK-a.

federalna.ba

Tešanj protest
poljoprivrednici protest
0 04.06.2024 17:01
Bijela kuća protest Rafah
0 29.05.2024 09:55
Tešanj Opća bolnica Tešanj
0 21.05.2024 18:15
Albanija Tirana protest
0 21.05.2024 17:08