Gračanički mališani poručili: Imamo samo ovu planetu i moramo je čuvati

Gračanički mališani poručili: Imamo samo ovu planetu i moramo je čuvati

Stariji se baš i ne mogu pohvaliti rezultatima kada je riječ o zaštiti životne sredine i naše planete. Koliko mogu mladi? Pitamo se svi. Optimizmu ima mjesta. Skoro stotina mališana iz gračaničkog vrtića „Dječija bajka“ defileom centrom grada u odijelima i rekvizitima od recikliranih materijala, ali i prigodnim programom podsjetili su da za život imamo samo ovu planetu i da je moramo poštovati i čuvati.

„Poruka ljudima cijeloga svijeta, čuvajte prirodu našega planeta. Ne zagađujte šume i polja, čuvajte rijeke i mora. Sadite drveće i cvijeće i naša će planeta blistati od sreće", kazala je Amina Vretenarević, polaznica PPU "Dječoija bajka" u Gračanici.

„Današnjom šetnjom pod nazivom „Eko revija u recikliranim kostimima“ želimo da pošaljemo poruku o očuvanju planete Zemlje, a ko će to bolje da uradi nego naši mališani", istakla je direktorica PPU "Dječija bajka" u Gračanici Elma Brkičević.

Ovim mališanima pridružili su se i članovi Eko-sekcije gračaničke Gimnazije s uvjerenjem da će, na ovaj način, probuditi svijest o potrebi očuvanja čiste životne sredine.

„Da obilježimo 22. april, Dan planete Zemlje. Evo, da damo svoj skroman doprinos u očuvanju životne sredine", navela je Samira Mejremić, profesorica biologije u Gimnaziji dr. Mustafa Kamarić u Gračanici.

„Da će konačno probuditi tu neku veću svijest, kako među mlađim naraštajima, tako među našom generacijom i naravno među onim starijim od nas", kaže Edim Krajinović, učenik Gimnazije dr. Mustafa Kamarić u Gračanici.

Ova neobična, ali korisna aktivnost najmlađih pobudla je interes i starijih stanovnika Gračanice.

„Planeta je onakva kakva bi trebala da bude. Međutim, do naše svijesti je.“

„Na omladini stoji sve. Mi smo prolazni svi. Oni dolaze.“

„Sretan rođendan planeti Zemlji.“

federalna.ba

Gračanica Dan planete Zemlje
Gračanica Izložba stočarstva i ruralnog stvaralaštva
0 10.10.2023 19:41
Tuzla Doboj Gračanica
0 18.05.2023 22:24
Dan planete Zemlje Federalni radio
0 23.04.2023 08:30