Gosti na Bidenovoj večeri umjesto crvenog tepiha ulaze preko ribnjaka
(Izvor: X)

Gosti na Bidenovoj večeri umjesto crvenog tepiha ulaze preko ribnjaka

Kakav crveni tepih - Jill Biden, supruga predsjednika, odaje počast prijateljstvu Sjedinjenih Država i Japana pretvaranjem sprata Bijele kuće u "živopisnu proljetnu baštu" za državnu večeru kojoj su ona i predsjednik Joe Biden u srijedu priredili za premijera Fumija Kishidu.

Prva dama je bila posebno uzbuđena zbog zamjene za crveni tepih u čuvenoj "Cross dvorani". "Zapanjujuća" podna obloga pružiće za više od 200 gostiju osećaj da hodaju preko ribnjaka sa zlatnim ribicama "koi", a to je znak koji simbolizuje "prijateljstvo, mir, sreću i upornost" - najavila je ona dan ranije.

Državna večera je oruđe američke diplomatije, čast koja se štedljivo daje samo najbližim saveznicima SAD. U slučaju Japana, predsjednik je tu čast po peti put dodelio savezniku koga vidi kao kamen-temeljac svoje politike prema Indo-pacifičkom regionu.

Kishida je ove sedmice u zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Državama. Državna večera je Bidenova prva ove godine. Rebrasti biftek, cvjetovi trešnje i muzika Pola Sajmona takođe su dio večere.

Više od 200 gostiju iz obje zemlje - iz politike, vlade, biznisa i zabave večeraće obrok koji je smišljen da istakne "blagodet proljeća" u Japanu i Sjedinjenim Državama: prvo jelo kuće - sušeni losos inspirisan kalifornijskom rolnom i predjelom od rebrastog bifteka sa puterom od šišito-bibera, fava-pasuljem, pečurkama i lukom. Desert je slana karamel torta od pistaća s "matcha ganacheom" i sladoledom od višanja.

Neko od omiljenog cvijeća Jill Biden, uključujući slatki grašak, ruže i božure, raspoređeno je pored uvezenih cvjetova trešnje da bi ukrasili mješavinu okruglih i pravougaonih stolova za večeru u Istočnoj sobi u nijansama ružičaste. Nekoliko cvijetnih centralnih dijelova je na visini od 1,8 metara.

Stolovi su postavljeni u mješavini ambijenta koja predstavljati stilove administracija predsjednika Lindona B. Johnsona i Georgea W. Busha. Stakleni i svileni leptiri će "plesati" preko stolova.

Poslije večere nastupiće Pau Simon. On je jedan od omiljenih umjetnika Jill Biden - saopštila je Bijela kuća i dodala da ga je izabrala kao poseban omaž Kishidi jer se i on divi Simonovom djelu.

Simonova karijera traje šest decenija, uključujući i nastup u duetu s njegovim prijateljem iz djetinjstva Artom Garfunkelom. Taj 82-godišnjak iz New Jerseya zaradio je mnoga priznanja, uključujući više Grammyja i mjesto u Kući slavnih rokenrola.

Zabavu će obezbijediti i kamerni orkestar Marinaca "The President’s Own", "Army Rolling Strings" i "Air Force Strings".

Kishida će biti peti svjetski lider koga je Biden počastio državnom večerom, a prehodni su bili premijeri Francuske, Južne Koreje, Indije i Australije.

federalna.ba/Beta

Joe Biden državna večera
Joe Biden Karim Khan Benjamin Netanyahu
0 20.05.2024 21:53
Joe Biden Donald Trump debata
0 15.05.2024 19:43
Joe Biden Izrael isporuka oružja
0 15.05.2024 10:11
Joe Biden zakon obogaćeni uranij Rusija
0 14.05.2024 08:23
Joe Biden Joseph Biden Gaza Hamas Rafah
0 12.05.2024 12:05