Gost jutra FR: Vladimir Topić koordinator kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope”

U sklopu kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope”, Centar za životnu sredinu u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur i ove godine organizira -Sedmicu nauke na Neretvi, koja će se održati od 30. maja do 7. juna u mjestu Ulog.

Tim od oko 50 naučnika i istraživača, zajedno sa umjetnicima, aktivistima i predstavnicima ekoloških udruženja,  sedam dana će boraviti na obalama rijeke Neretve kako bi skupljali podatke o ovom jedinstvenom riječnom području u Bosni i Hercegovini i kako bi pozvali na njegovu zaštitu.

Gornji tok rijeke Neretve i njene pritoke su ugroženi planovima za izgradnju brojnih hidroenergetskih projekata (čak 24). Ukoliko dođe do realizacije ovih planova, ovaj jedinstveni riječni sistem bio bi u potpunosti uništen.

Sedmica nauke 2023. je nastavak prošlogodišnje  koja je  realizovana  na istom mjestu i čiji je rezultat pronalazak preko 1300 vrsta. Od toga su 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu i osam vrsta novih za nauku. Analizirani fizičko-hemijski parametri vode ukazuju na izuzetnu čistoću vode, te je svrstavaju u I kategoriju kvaliteta.

 

Sa Vladimirom Topićem koordinatorom kampanje iz Centra za životnu sredinu Banja Luka razgovarala Alma Jusubašić.

Otvoreni program