Gost jutra FR : Prof.dr.sc.Midhat Jašić - Sarajevo domaćin za 200 učesnika Kongresa o pčelarstvu iz 12 država

Sedmi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima održat će se u Sarajevu u subotu 12. i nedjelju 13. novembra ove godine. Kongres je pokrenut 2016. godine, a organizatori ovogodišnjeg Kongresa su Udruženje za nutricionizam i dijetetiku “Hranom do zdravlja” BiH,  Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli BiH, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, oba pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Hrvatska). 

Tim povodom gost jutra Radija FBiH je prof.dr.sc.Midhat Jašić redovni profesor na predmetima iz oblasti nutricionizma i prehrambenih tehnologija na Univerzitetu u Tuzli.U svom dugogodišnjem bogatom  istraživačkom radu, posebno zadnjih godina fokus je na pčelinjim proizvodima, kvaliteti meda, tržišnoj konkurentnosti, edukaciji pčelara i  problemima sa patvorenim medom.

Kako kaže prof.dr.sc.Jašić na jednom mjestu biće okupljeni pčelari, akademska zajednica, ljekari, farmaceuti, nutricionisti, prehrambeni tehnolozi, veterinari, predstavnici prerađivačkih kapaciteta i svi oni koje zanima zdravlje i zdrav način života u skladu sa prirodom. Tokom dva dana planirano je učešće više od 200 učesnika iz 12 država svijeta.Proizvodnja meda i ostalih pčelinjih proizvoda kao što su polen, propolis i matična mliječ predstavlja visoki potencijal za Bosnu i Hercegovinu, jer je  područje BiH je bogato bujnom vegetacijom posebno šumama, oko polovine BiH prekriveno je šumom, a ostatak čine, kras i livade i često, nažalost, neobrađeno zemljište, pogodno za pčelarstvo.

Posebnu tržišnu konkurentnost može imati organski proizveden med, koji je u posljednje vrijeme sve više tražen na Evropskom i drugim tržištima. Nažalost, kako kaže, tu postoji niz problema.Proizvodnjom meda i drugih pčelinjih proizvoda značajno se može povećati ekonomska korist za stanovništvo, posebno u ruralnim područjima. Dalje objašnjava kako analiza polena omogućava kategorizaciju meda kao i njegovu identifikaciju, dokazivanje porijekla ali i patvorenja.Ono što je bitno svakako jeste pojačati inspekcijski nadzor kod patvorenja meda .

Do sada je prijavljeno više od 30 predavača koji će kroz kroz opće teme, sekcije zdravlje pčela i pčelinje bolesti, tehnologija pčelarenja, radovi iz prakse, tehnologija prerade pčelinjih proizvoda, standardizacija i kvalitet pčelinjih proizvoda, apiterapija i apiturizam predstaviti svoja istraživanja i time dati doprinos razvoju pčelarstva ne samo u BiH nego i u regiji. 

Suorganizatori Kongresa su The European HygienicEngineering& Design Group – EHEDG (Hrvatska), Savez pčelara Federacije BiH, Savezi pčelara Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona, Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona, MultiLab Tuzla, Veterinarski zavod Bihać, Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije kantonalne privredne komore Tuzla, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Udruga narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Požega (Hrvatska) Agencija za certifikaciju halal kvalitete BiH. 

 

Sa prof.dr.sc.Midhatom Jašićem razgovarala Alma Jusubašić

Otvoreni program