"Gospođica Julija" na sceni Centra za kulturu općine  Travnik
(Izvor: JU Centar za kulturu općine Travnik)

"Gospođica Julija" na sceni Centra za kulturu općine Travnik

U Centru za kulturu općine Travnik u petak, 29.9.2023., godine s početkom  u 19:30 sati biće odigrana predstava “Gospođica Julija”, rađena prema književnom predlošku čuvenog švedskog klasika Augusta Strindberga, a u režiji Dine Kerića.

Protagonisti predstave su profesionalni glumci: Dino Kerić, Samina Mujkanović i Lorena Trogrlić.

“Gospođica Julija je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. vijeku. Radnja se događa na imanju švedskog grofa na Ivanjdan 1874. godine.

Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivisana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaj, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, uprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Da stvar bude komplikovanija, Jean je zaručen za služavku na dvoru.

Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedni drugim – Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac – te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.” – ističe reditelj tredstave Dino Kerić. 

Za tehnička podršku u izvedbi perdstave zadužen je  Adi Omić, a za izbor muzike "Kolektiv". Dizajn plakata potpisuju: Lorena Trogrlić, Ena Osmanović i Omar Prevljak.
 
Drama švedskog književnika Augustina Strindberga "Gospođica Julija" napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. stoljeću. Radnja se događa na imanju jednog švedskog grofa na Ivanjdan 1874. godine. Grofova kćer koja, motivirana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaja, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, usprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedni drugom - Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac - te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.
 
federalna.ba/JU Centar za kulturu općine Travnik
pozorišna predstava