Gošća jutra FR: dr.sc. Ana Marić – 135.godina Zemaljskog muzeja BiH

Najvažnija savremena naučno-obrazovna i kulturna institucija u Bosni i Hercegovini - Zemaljski muzej BiH,  ove godine obilježava svoju 135. godišnjicu.

Uz stalne izložbene postavke na sva tri odjeljenja, za ovu godišnjicu pripremili su  i bogat dodatni sadržaj za sve uzraste, s posebnim naglaskom na muzejsko izdavaštvo.

 Posjetitelje očekuju Dani otvorenih vrata biblioteke - razgledavanje depoa uz prateću izložbu o Glasniku, dok će Sarajevska hagada biti izložena u dva termina, od 12 do 13 sati i od 20 do 21 sat.

Pored toga, bit će predstavljen Glasnik Zemaljskog muzeja, Sveska za Etnologiju broj 51 i studija "Sevdalinka – od prve vijesti do savremenih pjevača", uz muzički program ansambla alteRatio, kao i Glasnik ZMBiH - Sveska za Prirodne nauke broj 39.Za najmlađe je pripremljena radionica "Sevdalinka kroz historiju Bosne i Hercegovine".

Između ostalog, bit će otvorene i dvije izložbe: "Before It's Gone" u saradnji s Academy VII te izložba "Zaštita naslijeđa za izgradnju mira" Fondacije ALIPH.

Na dan rođendana Zemaljskog muzeja BiH, prodaja muzejskih publikacija bit će moguća po sniženim cijenama od 50 posto, a ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

 

Sa dr.Anom Marić zamjenicom dir.Zemaljskog muzeja Sarajevo razgovarala Alma Jusubašić.

Otvoreni program