Savjet Federacije ratifikovao sporazume o aneksiji ukrajinskih regiona

Savjet Federacije ratifikovao sporazume o aneksiji ukrajinskih regiona

Gornji dom ruskog parlamenta Savjet Federacije ratifikovao je danas sporazume o aneksiji četiri ukrajinska regiona - Donjecke i Luganske, i Zaporoške i Hersonske oblasti. Procedura pripajanja novih teritorija, koje čine oko 15 odsto ukupne teritorije Ukrajine, biće završena izmjenama ruskog Ustava.

"Naši novi sunarodnici zauvijek postaju državljani Rusije i mogu biti sigurni da će ih Rusija štititi, podržavati pod bilo kojim uslovima. Ovo je sveta dužnost naše zemlje", rekla je predsjednica Savjeta Federacije Valentina Matvijenko.

Državna Duma, donji dom ruskog parlamenta, jučer je ratifikovala te sporazume. Donjecka Narodna Republika (DNR) i Luganska Narodna Republika (LNR) će unutar Rusije zadržati status republika i njihova nekadašnja imena, a ruski će biti službeni jezik.

Hersonska i Zaporoška oblast će ostati regioni. Kremlj je saopštio da će DPR i LNR ući u granice 2014. godine, a granice Zaporoške i Hersonske oblasti biće određene nakon što se Rusija "konsultuje sa stanovništvom".

Šefovi novih regiona dobiće status guvernera. U roku od deset dana predsjednik Rusije mora da imenuje vršioce dužnosti rukovodilaca subjekata.

federalna.ba/Beta

Rusija Savjet Federacije aneksija