Prilog Aide Hasanbegović

Gori Bliski istok

Osmoro djece i dvije žene poginuli su u trospratnoj zgradi u izbjegličkom logoru Al Shatti. Izraelski borbeni avioni bombardirali su kuću sa najmanje tri bombe, a da nisu unaprijed upozorili stanare, kaže Jamal al-Naji iz Gaze.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu bankrotirao je i sada nema šta drugo da radi osim da bombarduje civile. Jeste li snimili kako bombarduje ljude dok jedu.

Izraelske odbrambene snage saopćile su da su izvele zračni napad na obavještajni centar Hamasa u sjevernoj Gazi, potvrdio je to i  portparol Hamasa Fawzi Barhoum.

 Ubrzo potom Hamas je ispalio rakete na jug Izraela u odgovoru na zračni udar. Komandant izraleskih snaga u Gazi Aviv Kochavi tvrdi da je Hamas napravio ozbiljnu grešku kada je odlučio napasti državu Izrael.

IDF je odgovorio napadom na temelju unaprijed pripremljenih planova i imamo spremne i planove za naredne faze. Napadamo svim silama da bi udar na mogućnost da Hamas proizvodi oružje i na palestinski islamski džihad bio što jači.“

Izraelski avioni pogodili su i neboder u kojima se nalaze uredi Al Jazeere i AP-a.  Američki izaslanik Hady Amr stigao je danas u Tel Aviv, gdje će učestvovati u razgovorima sa izraelskim, palestinskim i zvaničnicima Ujedinjenih nacija i pojačati ono što su američke diplomate nazvale "održivom smirenošću". Vijeće sigurnosti UN-a trebalo je da se sastane sutra, ali je Izrael odbio egipatski prijedlog o jednogodišnjem primirju koje su prihvatili čelnici Hamasa. Od početka sukoba koji su počeli u ponedjeljak u pojasu Gaze do sada  poginulo je najmanje 139 ljudi, među kojima čak 40 djece, a 950 ih je ranjeno. U Izraelu je poginulo devet ljudi. Izraelska vojska rekla je da je stotine raketa ispaljeno iz Gaze prema različitim lokacijama u Izraelu, dodavši kako su poslali pojačanje na istok zemlje u neposrednoj blizini enklave. 

Palestina Izrael Federalni radio Radio Federacije BiH
sport Federalni radio
0 19.06.2021 17:42
vakcinacija vakcine vakcinisanje Federalni radio
0 19.06.2021 16:58
Vijesti u 17 Federalni radio
0 19.06.2021 16:56
Mostar ljeto Mostarsko ljeto manifestacija radio Federalni radio Radio Federacije BiH
0 19.06.2021 15:25
radio Federalni radio Radio Federacije BiH
0 19.06.2021 15:23