Goražde domaćin 14. sportskih igara mladih BiH
(Izvor: Fena/Elma Geca)

Goražde domaćin 14. sportskih igara mladih BiH

 – Goražde je danas domaćin 14. Plazma sportskih igara mladih Bosne i Hercegovine u sklopu kojih je ujedno ove godine održan i Dan sporta u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK).   

U  igrama učestvuju osnovci i srednjoškolci svih škola s područja BPK Goražde, a one su svečano otvorene na platou Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ gdje su plamen zajedno upalili učenici i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

- Vodeći se činjenicom da je Grad Goražde oduvijek bio grad sporta odlučili smo da i ove godine u saradnji sa Udruženjem za sport i rekreaciju mladih organizujemo Sportske igre mladih i da našoj djeci pružimo priliku da se takmiče u različitim disciplinama i pokažu ono najbolje. Posebno smo ponosni na činjenicu da danas realizujemo i zajednički inkluzivni projekt za svu našu djecu i omogućiti im da se takmiče u utrci na 60 metara čime želimo poručiti da sva djeca imaju jednaka prava i mogućnosti - poručio je gradonačelnik Imamović koji je zajedno sa djecom odjeljenja sa posebnim obrazovnim potrebama istrčao prvu trku.

Za učenike nižih razreda osnovnih škola organizirana su takmičenja u atletici te igra između dvije vatre, dok su se stariji takmičili u nogometu, košarci te odbojci na pijesku.

Organizatori naglašavaju da su Sportske igre mladih najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi uz napomenu da su u proteklih 13 godina okupile preko 517.000 dječaka i djevojčica iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj igara je doprinos razvoju tolerancije, solidarnosti i poštivanju različitosti.

- Treći smo put u Goraždu gdje je danas ujedno i Dan sporta i organizirali smo ih u nekom drugom obliku te smo zahvalni gradskoj upravi na gostoprimstvu. Goražde će danas popodne dobiti svoje prve predstavnike na velikom finalu koje se održava od 18 do 20. juna u Sarajevu, a najbolji će predstavljati našu zemlju na međuanrodnom takmičenju koje će se održati u augustu u Splitu - kazala je projekt kordinatorica SIM-a Emina Deliahmetović.

Naglasila je da se Sportske igre mladih zalažu da sva djeca imaju jednaka prava i mogućnosti.

- Specijalna olimpijada je već 14 godina naš partner u svim aktivnostima i cilj je uključiti djecu sa poteškoćama kako bi im bilo dostupno sve kao i drugoj djeci u cijeloj zemlji - dodala je ona.

Partneri SIM-a BiH u Goraždu uz Gradsku upravu su i Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK i Populacioni fond UN-a. 

Sportske igre mladih tokom turneje radosti posjetiće ukupno 46 gradova i općina u Bosni i Hercegovini na svom putu do velikog finala u Sarajevu. Zajedno sa Olimpijskim komitetom BiH, igre i ove godine promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, međusobnog poštovanja i fair-playa na terenima širom BiH.

federalna.ba/Fena

Goražde