videoprilog Hasana Gabele (Dnevnik 2)

Goraždanski vjernici radost Vaskrsa dijele s komšijama muslimanima

U porti crkve Sveti Georgij u Novom Goraždu, tradicionalno, pripremljena su jaja. Tokom dana vjernici su ih dijelili s rodbinom i prijateljima, ali i susjedima drugih vjeroispovijesti. Pravoslavci iz ovog dijela naše zemlje ističu kako Vaskrs predstavlja zajedništvo među ljudima, bez obzira kako se mole Bogu.

Dušanka Gigović prisjeća se svog djetinjstva i proslava Vaskrsa, kada je učila od svojih roditelja šta je ovaj praznik i kakav je njegov značaj u pravoslavlju. Posebnu draž, kako ističe, čini farbanje jaja koja se nakon toga dijele među rodbinom ali i komšijama.

- Naučila sam to od pokojnih roditelja, oni su tako farbali i dijelili. Ujutro bi na selu djeca dolazila i kucala na vrata, a majka bi im podijelila jaja te bi otišla radosna – prisjeća se Dušanka.

Novi goraždanski paroh Marko Marković ističe kako Vaskrs treba i mora biti univerzalna vodilja za sve ljude ka samo jednom cilju, a to je zajedništvo i bratska ljubav. Zato podjela glavnog simbola Vaskrsa, ofarbanih jaja, ne isključuje i one koji su drugih vjerospovjesti.

- Namjeravamo da ih podijelimo našim sugrađanima koji su u težoj materijalnoj situaciji, ali isto tako i našim sugrađanima islamske vjeroispovijesti u Goraždu i da tako pokažemo tu bratsku ljubav koju svi treba da imamo u ove dane – istakao je Marković.

Nažalost, i ove godine zbog pandemije veliki hrišćanski praznik biće obilježen nešto skromnije u odnosu na predhodne godine, ali to svakako ne umanjuje značaj duhovne vrijednosti Vaskrsa.

federalna.ba

Vaskrs Novo Goražde Goražde
sport atletika BiH Goražde Međunarodna trka prijateljstva Goražde 5K
0 20.06.2021 14:02
Fadil Novalić Ernest Imamović Vlada FBiH Goražde
0 07.06.2021 18:58
Senjanin Maglajlija promocija knjiga Goražde
0 05.06.2021 14:33
Goražde solarna energija
0 02.06.2021 10:52
BPK Goražde Goražde priroda
0 29.05.2021 14:24