'Google' bez političkih reklama do 21. januara

'Google' bez političkih reklama do 21. januara

Internet kompanija "Google", koja je u vlasništvu američke korporacije "Alphabet", privremeno će prekinuti sve političke reklame do 21. januara, nakon napada na zgradu Kongresa SAD-a u Washingtonu, navodi se u elektronskoj poruci oglašivačima u koju je Reuters imao uvid.

U poruci se navodi da je odluka donesena nakon događaja bez presedana koji su se dogodili prošle sedmice, pred inauguraciju izabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena planiranu za 20. januar.

"Google" je saopštio da će privremeno blokirati i sve reklame koje se odnose na opoziv odlazećeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, inauguraciju ili proteste kod Kapitola.

Odluka će stupiti na snagu sutra, a neće biti izuzeta nijedna novinska organizacija niti agencije za prodaju koje emituju reklame.

"Google" je 10. decembra ukinuo privremenu zabranu reklama povezanih s predsjedničkim izborima u SAD-u, koja je uvedena nakon što su zatvorena glasačka mjesta u Americi. Cilj zabrane bio je da se ograniče dezinformacije i druge vrste zloupotrebe jedne od najpoznatijih platformi na internetu.

federalna.ba/Srna-Reuters

google