videoprilog Zinaide Hamidović (Dnevnik 2)

Godišnjica Oluje: Hrvatska slavi oslobađanje okupiranih područja

Hrvatska obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i 27. godišnjicu vojno-policijske akcije Oluja. U toj akciji hrvatska vojska je oslobodila brojne gradove u okupiranom području i stigla do međunarodno priznate granice Hrvatske i BiH. Hrvatsku više niko neće ucjenjivati, zajednička je poruka s centralnog skupa u Kninu na kojem se okupio cijeli politički vrh.

Širom Hrvatske obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, kao i 27. godišnjica operacije Oluja. Za sve oni koje su dali svoje živote za domovinu održani su mimohodi, zapaljene baklje, položeni vijenci. Centralna svečanost u Kninu, na čijoj se tvrđavi prije 27 godina zavijorila hrvatska zastava označavajući napredovanje hrvatskih snaga u akciji oslobađanja područja pod kontrolom takozvane Republike Srpske Krajine.

“Hrvatska je vodila politički pravedan i oslobodilački rat, a Oluja je legitimna vojna operacija nakon koje su oslobođeni okupirani teritoriji te predstavlja krunu svih naših pobjeda u Domovinskom ratu”, kazao je Mladen Markač, penzionisani generalpukovnik Hrvatske vojske.

Svečanosti je uz brojne veterane, članove porodica poginulih, te goste prisustvovao cijeli politički vrh. Neslaganja na relaciji predsjednik – premijer nisu ih spriječila da pošalju zajedničke poruke.

“Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća, te je omogućila da iz nametnutog rata izađemo kao pobjednici, sa svakim milimetrom hrvatskog teritorija pod ustavno-pravnom vlašću Republike Hrvatske”, istakao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

“Hrvatska je svoj put prošla teško i ništa nije dobila besplatno, nego skupo, uz visoku kamatu. Svjesni da je ova zemlja jedino bitna nama, da je jedino nama stvarno stalo do ove zemlje i da su svi drugi samo promatrači”, poručio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Osvrnuli su se hrvatski zvaničnici i na međunarodni karakter akcije Oluja, ističući njen doprinos toku rata u našoj zemlji i postizanju Dejtonskog sporazuma.

“Oluja je ujedno omogućila i mir u BiH. Omogućila je oslobađanje dijela terotorije BiH . U Bihaću je spriječeno ono što se dogodio u Srebrenici, a u Srebrenici se dogodio genocid. Omogućen je i dejtonsko-pariški mirovni sporazum”, rekao je Plenković.

“Nije Hrvatska vojska omogućila Dayton, nego ga bez Hrvatske vojske nikada ne bi bilo”, ustvrdio je Milanović.

Oluja je bila veliki rizik, jer je Hrvatska vojska tada imala municije za dvije sedmice, kazao je hrvatski predsjednik, istovremeno dodajući da se vojska bosanskih Srba nije predala, već ju je slomila Hrvatska vojska. Akcijom Oluja, koja je počela 4. augusta 1995. u ranim jutarnjim satima, u 84 sata oslobođeno je 11.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. Akciju Hrvatske vojske Hrvatska i Srbija obilježavaju iz potpuno različitih pozicija, Hrvatska slavi oslobađanje okupiranih područja koja su bila pod nadzorom pobunjenih Srba, dok Srbija govori o etničkom čišćenju i progonstvu srpskog stanovništva s područja Hrvatske.

federalna.ba

Hrvatska oluja
pčele pomor Hrvatska pesticidi
0 13.08.2022 20:32
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Hrvatska
0 10.08.2022 11:44
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Hrvatska
0 08.08.2022 15:17
vojska SAD Rusija Kina Indija Srbija Hrvatska
0 08.08.2022 12:48