Godišnjica masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K. (13) u toj školi ubio devetoro đaka, svojih školskih drugarica i drugova, i radnika obezbjeđenja.

Godišnjica masovnog ubistva u Beogradu obilježava se cjelodnevnim programom “Buđenje”, koji između ostalog uključuje i niz diskusija o uzrocima koji su doveli to takvog zločina. Komemoracija za žrtve masovnog ubistva počela je u petak ujutro u Ulici kralja Milutina 10, kada su porodice ubijenih, rođaci i prijatelji položili cvijeće i zapaliti svijeće.

Cvijeće je položio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Pre tačno godinu dana, svanulo je poslednje školsko jutro za naših devet anđela i čoveka koji ih je čuvao i o njima očinski brinuo. Prošla je godina od nezapamćene tragedije koja je ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cele zemlje, ali nisu prošli bol, neverica i neizmerna tuga. Iza bezumnog čina koji je u trenu ugasio živote, budućnost i snove Ane, Sofije, Mare, Andrije, Bojane, Angeline, Eme, Katarine, Adriane i njihovog čika-Dragana, ostala je praznina, ali i strašna opomena celom društvu da svim snagama čuvamo našu decu od svakog zla, opasnosti i pretnje“, naveo je Vučić povodom godišnjice.

Izražavajući iskreno i najdublje saučešće porodicama ubijenih dodao je da ih na to obavezuju njihovi snovi i sve ono što su mogli da postanu, te da će učiniti sve da se kao zemlja uzdignu poslije „ovog užasa koji nas je zadesio“.

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je sudski proces protiv roditelja dječaka koji je ubio učenike i školskog čuvara.

Više javno tužilaštvo u Beogradu traži zatvorsku kaznu za dječakovog oca Vladimira Kecmanovića od 12 godina, a za majku Miljanu Kecmanović kaznu od 2,5 godine. Za vlasnika i instruktora u streljačkom klubu gdje je dječak dolazio i vježbao rukovanje oružjem traži po tri godine zatvora.

Otac Vladimir Kecmanović optužnicom se tereti za krivično djelo - teška djela protiv opšte sigurnosti, jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu, što nije primjereno dječakovom uzrastu, kao i to da oružje nije čuvao na sigurnom mjestu kako je predviđeno zakonom.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodica ubijenih i to za naknadu nematerijalne štete usljed smrti bliske osobe.

Protiv maloljetnog K.K. se ne vodi krivični postupak, jer je u momentu kada je počinio masovno ubistvo imao 13 godina. Krivično gonjenje u Srbiji nije moguće prema mlađima od 14 godina.

federalna.ba/AA

OŠ Vladislav Ribnikar godišnjica obilježavanje Beograd