Godišnja vakcinacija biće potrebna godinama
(Izvor: pixabay.com/x3/Ilustracija)

Godišnja vakcinacija biće potrebna godinama

Godišnja vakcinacija protiv virusa korona vjerovatno će biti potrebna u periodu od mnogo narednih godina, izjavio je direktor "Pfizera" doktor Albert Bourla.

On je rekao da smatra da će to biti neophodno da bi se zadržao "veoma visok nivo zaštite".

Intervju sa šefom "Pfizera" napravljen je prije pojave omikron varijante i objave da je Vlada Velike Britanije potpisala ugovore o kupovini 54 miliona dodatnih doza vakcina "Pfizera" i "BioNTecha", kao i 60 miliona doza "Modernine" vakcine za 2022, i 2023. godinu.

U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se da to obuhvata pristup modifikovanim vakcinama za borbu protiv omikrona i budućih sojeva koji budu razlog za brigu.

Bourla je rekao da je "Pfizer" već promijenio vakcinu kao odgovor na beta varijantu, prvi put detektovanu u Južnoafričkoj Republici, i deltu, koja je otkrivena u Indiji, ali da ove vakcine nisu bile neophodne.

Kompanija sada radi na osvježavanju vakcine kao odgovor na pojavu omikron varijante, a medikament bi mogao da bude spreman za 100 dana.

Bourla je izjavio da su vakcine pomogle da se spasu milioni života tokom pandemije i da bi bez njih bila ugrožena "fundamentalna struktura našeg društva".

federalna.ba/Srna

vakcina cjepivo koronavirus Covid19 pandemija virus
Bosna i Hercegovina koronavirus
0 18.01.2022 14:03
Kina paketi koronavirus
0 18.01.2022 09:57
Hong Kong koronavirus stjuardese
0 18.01.2022 09:08