Godišnja selektivna izložba COLLEGIUM ARTISTICUM i dodjela godišnjih nagrada i priznanja za najbolja ostvarenja

Otvorenje godišnje selektivne izložbe COLLEGIUM ARTISTICUM i dodjela godišnjih nagrada i priznanja za najbolja ostvarenja biće upriličeni u petak, 5. aprila 2024. godine sa početkom u 17:30 sati.

Suorganizatori selektivne godišnje izložbe COLLEGIUM ARTISTICUM su: Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u Bosni i Hercegovini, Udruženje likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini i Javna ustanova Collegium artisticum. Ova kolektivna izlaganja posvećena Danu grada Sarajeva imaju tradiciju koja traje od 1975. godine kada je izložbom “COLLEGIUM ARTISTICUM 1975“ otvoren sadašnji izložbeni prostor istoimene galerije.

Izložba COLLEGIUM ARTISTICUM, vezana za značajan datum iz istorije Sarajeva, ima neosporan dignitet kao manifestacija od posebnog interesa za Grad, a kroz svoju dugogodišnju tradiciju ona njeguje zajedništvo i čuva sjećanje na progresivni intelektualni i umjetnički pokret koji je obilježio kulturni život naše sredine krajem četvrte decenije XX vijeka.

Svake godine u aprilu publika ima jedinstvenu priliku da u prostoru galerije Collegium artisticum pogleda izložbu koja obuhvata širok dijapazon stvaralačkih promišljanja, istraživanja, stremljenja i dostignuća u sferama likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture, djela iz oblasti grafičkog, produkt i modnog dizajna, scenografije, kostimografije, umjetničke fotografije, enterijera, keramike, ilustracije, umjetničke obrade metala, tekstila i drugih materijala, djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, instalacije, performansa, video umjetnosti.

Na ovogodišnjoj izložbi, 45. po redu, će biti predstavljeno više od dvije stotine radova bosanskohercegovačkih umjetnika, dizajnera i arhitekata, a na otvorenju izložbe će biti dodijeljene nagrade i priznanja za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih komisija udruženja. Izložba će biti otvorena za posjete do 23. aprila 2024. godine, od ponedjeljka do petka u terminu od 10:00 do 18:00 sati.  

Govori: Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u Bosni i Hercegovini - Samina Tanović predsjednica.

Pripremila: Arjana Tafro

godišnjica ubojstva Stupsko brdo granatiranje
0 23.05.2024 11:00
Turski specijaliteti egejska regija Sarajevo
0 23.05.2024 10:36
Andrija Mandić Crna Gora rezolucija
0 23.05.2024 10:33