Godinjak u Federaciji danas: Migrantska kriza poprima politički aspekt

O migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini u Federaciji danas razgovarali smo sa Senahidom Godinjakom, šefom Kabineta ministra sigurnosti BiH.

Turska ima 3 i po miliona izbjeglica, Grčka 70 hiljada, u Srbiji je formirano 16 izbjegličkih kampova, gdje je smješteno oko 5.000 migranata. Dok su druge zemlje zbrinule izbjeglice, bh. vlasti muku muče sa 1.000 izbjeglica. Godinjak kaže da je to jedno globalno pitanje, u BiH ih je trenutno zbrinuto oko 6.000 migranata, a 1.000 ih je koji nisu smjepteni u centre. 

"Jedno od najbitnijih pitanja kojim ćemo se baviti je kako se nositi sa novim valom migranata koji realno možemo očekivati nakon pandemije. Plan je otvaranje privremenih prihvatnih centara na teritoriji cijele BiH, uključujući i Republiku Srpsku.  Mi se već pet godina susrećemo sa prilivom migranata,a ono što je eminentno u posljednje vrijeme je da ova kriza sve više popirma političke obrise i jedan politički aspekt. Niko pojedinačno ne može riješiti ovo pitanje."

Godinjak navodi i da je nedopustivo i neodrživo rješenje da teret krize nose samo USK i KS.

"Kada na terenu razgovaramo sa bilo kojim predstavnikom neke lokalne vlasti, svi su otprilike složni samo u jednom - vodite ih negdje drugo. Tako mi sa pozicije BiH možemo da kažemo zemljama EU, da nam olakšaju, jer nijedan migrant u ovih pet godina nije tražio azil niti želi da ostane u našoj zemlji."

O smanjenju priliva migranata kaže da u budžetu nema specificiranih novaca za upravljanje migrantskom krizom.

"Novac koji je EU obezbjeđivala na nivou godine, u projeku godišnje 25 miliona eura, to su neka potrebna sredstva u budžetu BiH."

Ističe i da je sav novac koji je iz EU stigao u BiH utrošen putem međunarodnih organizacija, prvenstveno IOM-a.

O saradnji vlasti BiH sa vlastima EU kaže da je izuzetno kvalitetna, korektna i vrlo česta.

"Nijedan od migranata nema bilo kakav identifikacioni dokument pomoću kojeg na legalan način ulazi u BiH. Oni su svi nelegalni. Kada je u pitanju readmisija, top je vrlo teško uraditi."

U BiH se pristupa biometrijskoj registraciji migranata, ali to je na neki način mač sa dvije oštrice.

"Nakon što migranti napuste BiH i budu pronađeni u zemljama EU, ukoliko im se utvrdi identifikacija da su boravili u BiH, ti migranti bivaju vraćeni u Bosnu i Hercegovinu. Neki od njih su po šest puta vraćani."

federalna.ba

Senahid Godinjak Ministarstvo sigurnosti BiH migrantska kriza Federacija danas
Federacija danas
0 27.01.2021 19:19
Nedžad Bićo poljoprivrednici Federacija danas
0 27.01.2021 18:04
Selmo Cikotić Ministarstvo sigurnosti BiH
0 27.01.2021 17:49
holokaust Dan sjećanja Federacija danas
0 27.01.2021 17:25
Federacija danas emisije Emisije FTV najava
0 27.01.2021 16:29
Mia Blažević Andrea Jurić Federacija danas
0 26.01.2021 17:53