videoprilog Belme Brigić (Federacija danas)

Gluhima i nagluhima najteže pada socijalna izolacija

Problem je i nedovoljno društvenih aktivnosti. Trude se to promijeniti i u sarajevskoj Drugoj gimnaziji, gdje organizuju rekreativne sportske igre u koje su uključeni svi. Ipak, ključnu ulogu mora imati sistem od kojeg se očekuju adekvatna rješenja.

Mak Topčić, učenik Druge gimnazije u Sarajevu, kroz rekreativne sportske aktivnosti prvi put se susreo sa gluhim i nagluhim osobama. Uočio je brojne sistemske probleme, te pokrenuo inicijativu uz pomoć koje je ova škola uspostavila sporazum sa Savezom udruženja gluhih i nagluhih Federacije BiH. Cilj je da učenici kroz rad sa Savezom bolje razumiju osobe sa poteškoćama, nauče znakovni jezik i doprinesu njihovom aktivnom uključenju u društvo.

„Ja sam kroz Košarkaški savez, odnosno kroz Udruženje košarkaških sudija i komesara Sarajevo na jednom turniru, zapravo, bio pomoćni sudija na turniru osoba sa oštećenjem sluha, vidio sam koliko oni imaju problema u komunikaciji, to je jedan dodatni motiv da realizujemo projekat ovakvog tipa“. objašnjava Topčić.

Direktor Druge gimnazije Seid Alibegović ističe kako već traje edukacija učenika: „Smatramo da oni koji čuju trebaju da znaju da razgovaraju sa onima koji ne čuju. Trebaju i druge institucije da podrže ovu priču“.

Zbog nedovoljnog broja tumača znakovnog jezika na području Federacije BiH, osobe sa poteškoćama osjećaju da su odsječene od cjelokupnog čovječanstva. Na promjenu zakonskih okvira čekaju više od 10 godina.

„Da bi se riješio problem komunikacija, uslov je donošenje prijedloga zakona o upotrebi znakovnog jezika. Na nivou Federacije je to pokrenuto 2013. godine, Vlada je prihvatila inicijativu, ali do sada još nije usvojeno“, kaže Sulejman Čaković, sekretar Saveza udruženja gluhih i nagluhih FBiH.

Zaključili su da im najteže pada socijalna izolacija jer nerijetko pogoršava i njihovo mentalno zdravlje. Apeluju na sve stručnjake koje se trebaju baviti njihovim problemima da ih napokon i prepoznaju.

federalna.ba

gluhi nagluhi Druga gimnazija
gluhi nagluhi Svjetski dan gluhih
0 29.09.2023 19:41
gluhi nagluhi Međunarodna sedmica gluhih i nagluhih osoba
0 27.09.2023 23:54
osobe sa invaliditetom gluhi nagluhi znakovni jezik
0 14.05.2023 22:49
Alen Alić futsal reprezentacija gluhi Federalni radio
0 23.10.2022 15:14