“Gljive i gljivarstvo”
Šume u BiH obiluju stotinama vrsta gljiva, a jesenji dani su idealni za sve ljubitelje prirode da krenu u potragu za šumskim gljivama koje su od davnina cijenjene kao superhranjive, zdrave i ukusne namirnice. Šumske gljive iz BiH osvojile su strane trpeze, a u izvozu dominiraju vrganj, lisičarke i tartufi.Pored šumskih gljiva u BiH je zastupljen i uzgoj gljiva, poput šampinjona, shiitake I bukovače, koje su potisnule uvozne gljive, što je ogroman uspjeh za gljivarski sektor u BiH. Osim što su prava gurmanska delicija, od uzgojnih gljiva posebno se izdvaja shiitake zbog ljekovitog svojstva, te se koristi i u farmaceutskoj industriji.
Razvoju gljivarstva doprinijelo je i otvaranje prve kompostare u BiH koja je u Gradačcu. Na području TK postoji oko 30 uzgajivača gljiva, koji godišnje koriste 2.000 tona komposta, od čega se dobije od 500 do 600 tona gljive.
Sama činjenica da 20 godina nije povećavana cijena gljive na ovom području , pokazuje koliko je stabilan sektor gljivarstva u BiH. Gost magazina Natura je predsjednik grupacije proizvođača komposta i uzgoja gljiva Tuzlanskog kantona, Mujdin Tokić.
Urednica i voditeljica Alma Jusubašić