Glasnogovornica vlade: Netanyahu odredio datum za ulazak u Rafah
(Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Glasnogovornica vlade: Netanyahu odredio datum za ulazak u Rafah

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odredio datum za ulazak u grad Rafah na jugu Gaze, izjavila je glasnogovornica iz Ureda izraelskog premijera. 

"Što se tiče Rafaha, Netanyahu je odredio datum i mi ćemo ući u Rafah", kazala je Raquela Karamson, glasnogovornica Uprave za nacionalnu javnu diplomatiju pri Uredu premijera.

Karamson nije podijelila informacije o kojem datumu je riječ, no poručila je da je put do potpune pobjede u Gazi ulazak u Rafah. 

Tvrdeći da je cilj Izraela "osigurati da Hamas ne predstavlja prijetnju izraelskim građanima", Karamson je navela da cijene svaku podršku koju će SAD pružiti u postizanju tog cilja.

Odgovarajući na pitanje je li Izrael spreman otkazati svoj odgovor na iransku odmazdu u zamjenu za smanjenje međunarodnih prigovora kopnenom napadu na Rafah, Karamson je rekla: "Niti jedna država ne bi tolerirala da je na njene građane ispaljeno više od 300 projektila. Stoga o odluci premijera ovisi kada i kako će se odgovoriti."

U vijestima katarske medijske kuće "Al-Araby Al-Jadeed," pozivajući se na egipatske dužnosnike, objavljeno je da je SAD "prihvatio plan napada na Rafah", gdje se sklonilo otprilike 1,5 miliona raseljenih Palestinaca, u zamjenu za to da Izrael ne pokrene sveobuhvatan napad na Iran. Bijela kuća je naknadno odbacila takve navode.

federalna.ba/AA

Izrael Pojas Gaze Palestina Benjamin Netanyahu Rafah