Glasajte protiv: Trumpove bivše pristalice u kampanji od 50 miliona dolara

Glasajte protiv: Trumpove bivše pristalice u kampanji od 50 miliona dolara

Grupa republikanaca protiv Donalda Trumpa pokreće svoju drugu kampanju protiv bivšeg predsjednika, trošeći 50 miliona dolara i koristeći svjedočanstva bivših pristalica u pokušaju da uvjeri glasače da se okrenu od Trumpa.

Ove sedmice Republikanski glasači protiv Trumpa objavili su 100 video zapisa koje su snimili republikanci protiv Trumpa u kojima objašnjavaju zašto ga više ne podržavaju.

Sarah Longwell, predsjednica odbora za političku akciju Republican Accountability, koji stoji iza kampanje, objasnila je logiku napora u saopćenju za javnost u utorak.

“Tradicionalni republikanski glasači koji su dugo podržavali stranku, ali su zabrinuti zbog Donalda Trumpa, pokazali su se odlučujućim na izborima 2020. Ciljanjem ovih glasača i dopremanjem do njih vjerodostojnim glasnicima, kampanja će uspostaviti strukturu ponovog uskraćivanja njihove podrške Trumpu”, rekla je. „Ovo će pomoći da se ponovo stvori anti-Trump koalicija koja je napravila marginu pobjede 2020. i koja drži ključ do 2024. godine.

Grupa je vodila istu nekonvencionalnu reklamnu kampanju protiv Trumpa 2020. godine, kada je na kraju dobila preko hiljadu domaćih izjava na svojoj web stranici.

"Jedan od razloga zašto su tako uvjerljivi je taj što možete primjetiti koliko su autentični, koliko duboko to osjećaju - mnogi od njih žele da skinu teret sa svojih prsa", rekla je Longwell za Guardian 2020.

Longwell je za New York Times u tekstu objavljenom u utorak rekla da je do sada prikupila 20 miliona dolara za 2024. i da se nada da će prikupiti ostatak od 30 miliona prije izbora u novembru. Grupa je primila velike donacije od milijardera protiv Trampa, navodi Forbes, uključujući demokratskog donatora i suosnivača LinkedIn-a Reida Hoffmana i Johna Pritzkera, člana porodice koja posjeduje lanac hotela Hyatt. U mnogim snimcima, bivše pristalice kažu da ih je pobuna na Kapitolu 6. januara okrenula protiv Trumpa.

„Za mene je 6. januar bio kraj Donalda Trumpa. Nisam mogao vjerovati šta se dešavalo pred mojim očima – gledajući pobunu na Kapitolu, koju je, po mom mišljenju, nesumnjivo vodio Donald Trump”, rekao je Ethan, bivši Trumpov pristalica iz Wisconsina, u jednom videu.

Chuck, pristalica iz Nebraske, sličnog je mišljenja te smatra Trumpa „100% odgovornim za pobunu".

“Glasaću za demokrate. Ne mogu vjerovati da to govorim. Ali nikada neću podržati ili glasati za Donalda Trumpa. Glasaću za Joe Bidena”, rekao je Chuck.

Mnoge druge pristalice na sličan način izražavaju nevjericu u Trumpovu popularnost kod Republikanske stranke, često govoreći da je Biden prvi demokrata kojeg su ikad podržali.

"Sada, razumijem da mnogi ljudi kažu, 'Oh, pa pogledajte možda Joea Bidena u njegovoj prošlosti', a potom slušate o tome kako su svi korumpirani i imaju burnu prošlost'", rekao je Paul, glasač iz Sjeverna Karolina, u svom svjedočenju. “Možda Joe Biden ima nešto o čemu je lagao prije mnogo godina o svom dosijeu, ali to nije ni blizu onoga što je Trump. Barem kada su u pitanju brojne razne laži.“

Longwell je u ovosedmičnom saopćenju rekla da vjeruje da "bivši republikanci i glasači koji su i dalje naklonjeni republikancima drže ključ za 2024. godinu".

"Kakve god da su njihove žalbe na Joea Bidena - Donald Trump je previše opasan i previše nestabilan da bi ikada više bio predsjednik", rekla je. „Ko bi bolje o tome znao od glasača koji su ga podržavali?“

federalna.ba/The Guardian

republikanci Donald Trump