videoprilog Željke Mihaljević (Dnevnik 2)

Glamoč se ponosi svojim brendom - najveći izloženi krumpir ima 1.619 grama

Mnoge općine u našoj zemlji imaju svoj brend. U Glamoču je to krumpir, a njemu u čast ovog vikenda je, petnaestu godinu zaredom, priređena i posebna manifestacija „Dani glamočkog krumpira“, ili u narodu zvana 'krumpirijada'.

Premda vrijeme nije bilo naklonjeno za uzgoj najvažnije povrtnice u Glamoču, proizvođači su zadovoljni i prinosom i kvalitetom krumpira. Zadovoljni su i cijenom, a za plasman se ne plaše.

Ilija Radoja poljoprivrednik je iz Glamoča. Svugdje okolo slabije je rodilo, govori on - tako da se glamočki krumpir traži. Kad su i pitanju cijene na veliko, ove godine je između 1,60 i dvije marke.

Svojim plodovima ponosi se i Tahir Hadžić, zv. Garo, poljoprivrednik iz sela Kovačevci. Sudjelovao je na svim krumpirijadama, a na natjecanja se redovito prijavljuje: „„Tri-četiri godine sam zaredom osvajao nagrade, znači najteži krumpir. Ove sam godine posijao, imao sam tri tone po dulumu“.

Manifestacija posvećena njegovom veličanstvu, glamočkom krumpiru, postala je poljoprivredni sajam s raznolikom ponudom.

„Ovo je najmasovnija krumpirijada do sada, imamo čak 35 štandova s izlagačima, što iz Glamoča, što iz susjednih općina, pa i dalje“, kaže Slobodan Paštar, stručni suradnik za poljoprivredu u Općini Glamoč.

U Glamoč je stigao i Nenad Petrušić, pčelar iz Banje Luke, s domaćim medom i raznim mješavinama: „Imamo koprivu u medu, imamo kremić medić, imamo imuno miks, imamo koštunjavi miks, imamo med u saću, imamo medovaču rakiju...“.

„Bavim se mlijekom, mliječnim proizvodima, pčele držim, imam ove poljoprivredne kulture.... Idemo na tržnicu, iznosimo, prodajemo“, govori Gordana Jeličić iz Bosanskog Petrovca.

Mirela Ledenko predsjednica je Udruženja žena Žad iz Glamoča: „To nam je prilika da pokažemo svoje proizvode, krumpir je najpoznatiji, a ovaj i da nas posjeti narod. Malo smo zapostavljeni što se tiče toga, a i mi se trudimo kroz svoj rad da promoviramo svoju općinu“.

A svojim čuvenim glamočkim kolom promovira je i ova mladost okupljena u KUD „Budućnost“. Najveći izloženi krumpir težak 1.619 grama proizveo je Sadin Smajić, a izabrana je i najukusnija pita krumpiruša, te najuređeniji štand.

federalna.ba

Glamoč krumpiri Krumpirijada krumpir krompir Krompirijada krompiri
Gastrokrompirijada krompir Krompirijada krumpir Krumpirijada Glamoč
0 28.01.2024 13:51
Glamoč
0 01.01.2024 10:11
Glamoč
0 15.12.2023 18:35
krompir luk krijumčarenje Šamac
0 20.10.2023 09:23