videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

GIZ: Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u ZDK-u

U okviru realizacije projekta "Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja u Bosni i Hercegovini" koji sufinansiraju Njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Vlada Švicarske, a provodi GIZ u BiH, potpisan je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i GIZ-a. 

Memorandum su potpisali Mirza Mušija, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sporta i Eva Näher, programska menadžerica u GIZ-u BiH. 

Kroz saradnju u okviru projektne komponente "Jačanje srednjeg stručnog obrazovanja i obuke" Ministarstvo i GIZ će u narednom periodu zajednički provesti aktivnosti koje imaju za cilj jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u Zeničko-dobojskom kantonu, s fokusom na dualno organizovano stručno obrazovanje i obuku i zelenu transformaciju.

Pored Njemačke Vlade projekat sufinansira i Vlada Švicarske.

Almir Tanović, rukovodilac programa u Švicarskoj ambasadi istakao je važnost dugogodišnje saradnje na polju reforme strukovnog obrazovanja u BiH.

- Ovo je važan dio programa saradnje Švicarske u BiH. Već više godina, zajedno sa Vladom Njemačke i GIZ-om, radimo sa lokalnim partnerima na ovim reformama. Zadovoljstvo nam je vidjeti rezultate koji su postignuti u Zeničko-dobojskom kantonu kroz zajednički rad javnog i privatnog sektora. Ovaj vid saradnje je odličan primjer i za ostale partnere u BiH - istakao je Tanović.

Razvoj nauke, tehnike, tehnologije, utjecaj znanstvenog i tehnološkog svijeta, te nova stručna razmišljanja, ostavljaju trag na poziciju, razvoj i strategiju obrazovanja, zbog čega se u pedagoškom prostoru uvijek postavlja imperativ kontinuiranog usavršavanja i učenja u okviru stručnog obrazovanja i obuke.

- GIZ, Privredna komora ZDK i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK zajedno sa Pedagoškim zavodom Zenica, prepoznajući veliki potencijal udruživanja snaga i iskorištavanja sinergije s ciljem daljnjeg unapređenja srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u ZDK, a obraćajući posebnu pažnju na sistemski pristup razvoju osiguranja kvaliteta u stručnom obrazovanju i obukama i unapređenje identifikacije potrebnih vještina relevantnih za kvalifikacije, fokusiraju se na nastavak razvoja elemenata dualnog organiziranog srednjeg stručnog obrazovanja i obuke, te usklađivanje obrazovanja s brzo rastućim potrebama zelene i digitalne transformacije privrede. Krajnji cilj zajedničke saradnje i aktivnosti GIZ-a, Privredne komore ZDK i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK je poboljšanje zapošljivosti učenika nakon završene srednje škole - izjavio je Mirza Mušiija, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Eva Näher, programska menadžerica u GIZ-u iskazala je zadovoljstvo napretkom partnera u ZDK u oblasti stručnog obrazovanja, ali i potrebu za daljim razvojem u pravcu dualno organizovanog

obrazovanja i usklađivanje obrazovanja sa brzerastućim potrebama zelene i digitalne transformacije ekonomije.

- S poboljšanjem kvaliteta obrazovnih programa u okviru stručnog obrazovanja i njihove relevantnosti za tržište rada, posebno fokusirajući se na blisku saradnju između obrazovnih institucija i privrede, dugoročno je očekivan doprinos većoj zapošljivosti mladih u Bosni i Hercegovini, te osiguranje kvalifikovane radne snage neophodne za održiv ekonomski razvoj zemlje. Raduje nas što možemo nastaviti pružati podršku partnerima u ZDK u procesima unapređenja stručnog obrazovanja i tranzicije ka održivom i dualno organizovanom obrazovanju - izjavila je Näher.

Projekat "Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja u Bosni i Hercegovini" (SEDEP) ima za cilj poboljšanje zapošljivosti u Bosni i Hercegovini, kroz podršku digitalnoj i zelenoj transformaciji privrede. Projekat sufinansiraju njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Vlada Švicarske, a provodi GIZ. 

Komponenta projekta "Jačanje srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Herecegovini" ima za cilj jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja i obuke kako bi se osigurala kvalifikovana radna snaga neophodna za održiv ekonomski razvoj zemlje. Komponenta projekta "Razvoj privatnog sektora (PSD)" prvenstveno je usmjerena na transformaciju poslovanja prema digitalnijoj i zelenoj ekonomiji koja osigurava konkurentan i inovativan ekonomski ekosistem. 

federalna.ba/Fena

ZDK
djeca sa invaliditetom osobe sa invaliditetom ZDK Zeničko-dobojski kanton
0 30.03.2024 19:04
ZDK Federalno ministarstvo okoliša i turizma
0 25.03.2024 14:18