Gimnazija 'Vaso Pelagić' u Brčkom otvorila ured za psihologa
(Izvor: Fena)

Gimnazija 'Vaso Pelagić' u Brčkom otvorila ured za psihologa

Kroz projekt "Budi muško klub“ Centar za omladinski razvoj "Proni“ u suradnji s JU Gimnazijom "Vaso Pelagić“ Brčko distrikta BiH danas je u prostorijama ove škole otvorio ured za psihologa koji je bio nužan u toj obrazovnoj ustanovi.

Koordinator projekta "Budi muško klub“ Harun Šabanović kazao je kako se ovaj projekt provodi već tri godine, uz finansijsku podršku švicarske ambasade i Austrijske razvojne agencije.

-Cilj projekta je da se kroz provođenje istraživanja, implementaciju edukativnih radionica i aktivnosti kampanje 'Budi muško kluba', podigne svijest, obrazuje i utiče na promjene u ponašanju učenika/ca srednjih škola i da se promoviraju osnovne vrijednosti ovog projekta kao što su rodna ravnopravnost, prevencija nasilja, mentalno zdravlje i zdravi životni stilovi - naglasio je Šabanović.

Kako je sve veća potreba, ali i sama želja učenika iz Gimnazije Brčko distrikta za psihologom, na samom uređenju ureda sudjelovali su i učenici ove škole, koji su na ovu temu naslikali i nekoliko umjetničkih slika.

- Do sada nam je psiholog dolazio po potrebi iz Poljoprivredne i medicinske škole, ali nama je potrebna osoba koja će svaki dan biti dostupna učenicima - kazala je direktorica srednje škole Amela Helać, te dodala kako je vrlo pozitivna stvar što su sami učenici svjesni potrebe za ovakvim stručnim osobama, te da to nije tabu tema kao ranijih godina, nego savim normalna i potrebna stvar.

Aktivnosti i projekte Centra za omladinski razvoj "Proni“ već dugi niz godina podržava i Odjel za obrazovanje Vlade Brčko distrikta, a na današnjem otvaranju prisustvovao je i svoju podršku dao i šef Pododjela za srednje obrazovanje Srđan Kisić, koji je kazao da će Odjel planirati sredstva u budžetu kako bi se ova pozicija što prije popunila, te kako bi ta obrazovna ustanova dobila svog psihologa.

Iz brčanske Gimnazije zajedno s Centrom za omladinski razvoj "Proni“ zadovoljni su otvaranjem ovakvog prostora, te se nadaju da će u što prije dobiti psihologa kao stalnog djelatnika te obrazovne ustanove.

federalna.ba/Fena

Gimnazija Brčko-otvaranje ureda za psihologa