Gimnastičarski savez BiH dobio vrijednu sportsku opremu doniranu iz Japana
(Izvor: Fena/Hasan Selhanović)

Gimnastičarski savez BiH dobio vrijednu sportsku opremu doniranu iz Japana

Gimnastičarski savez Bosne i Hercegovine (GSBiH) dobio je vrijednu donaciju u sportskoj opremi od Gimnastičarskog saveza Japana u BiH.

Tim povodom GSBiH, u saradnji s Olimpijskim komitetom (OK) BiH, danas je organizirao prijem za ambasadora Japana u BiH Kinefuchija  Masamija, na kojem izvršena primopredaja sportske opreme, te uručena zahvalnica.  

Prijemu su prisustvovao predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Milanko Mučibabić, članovi Predsjdeništva OKBiH Marjan Kvesić i Izet Rađo, te generalni sekretar Said Fazlagić.

Ambasador Masami u svom obraćanju kazao je da je to prvi korak u jačanju prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Japana, te da se nada se da će u budućnosti imati prilike vidjeti zlatne medalje za bh. gimnastiku. 

- Japan je posljednjih 28. godina uručio razne donacije BiH, posebno na polju medicine i obrazovanja. Smatram da je i sport jako bitan tako da smo ovog puta donirali sportsku opremu. Nedavno smo potpisali donacije i za  fudbalske klubove, tako da na razne načine namjeravamo podržavati sport u BiH - kazao je japanski ambasador.

Dodao je da je to samo početak te da se nada da će u budućnosti biti više prilika za sportsku razmjenu i izgradnju prijateljskih odnosa, zahvaljujući sportu.

Podsjetio je i na preminulog bh. nogometnog stručnjaka Ivicu Osimu, koji je svojevremeno bio selektor reprezentacije Japana.

- Zahvaljujući Osimu fudbal u Japanu je postao popularniji, a naša reprezentacija sve jača, tako da smo na zadnjem SP u Kataru pobijedili ekipe Njemačke i Španije - kazao je Masami.

Predsjednik Gimnastičarskog saveza Bosne i Hercegovine Adamir Raščić uručio je amabasadoru Masamiju zahvalnicu za vrijednu donaciju, koja će znatno popraviti uslove u kojim trenutno treniraju mladi bh. gimnastičari i gimnastičarke. 

- Donacija u gimnastičarskoj opremi stigla nam je iz Tokija, a preuzeli smo je u Rijeci. Osamdeset posto radi se o opremi koja je korištena na Olimpijskim igrama u Tokiju. Razmontirana je i poslana u BiH u tri kontejnera. Dobili smo ogromnu količinu sportske opreme, prevashodno za žensku i mušku sportsku gimnastiku, te jedan osnovni dio za  ritmičku gimnastiku. Izraziti vrijednost u novcu sada je nemoguće. Ugrubo možemo reći da se radi o milionskom iznosu. Naši klubovi trenutno imaju staru opremu, čak iz 1965. godine. Nadam se da ćemo sada raditi na novim spravama koje zadovoljavaju sve standarde na kojim se može takmičiti na vrhunskom nivou - kazao je Raščić.

Podsjetio je da je GSBiH ostvario kontakt i sa Svjetskom gimnastičarskom federacijom na čelu s predsjednikom Morinarijem Watanabeom, koji je obećeo da će krovna gimnastička organizacija donirati 500.000 dolara za izgradnju gimnastičke dvorane u BiH.

Donirana oprema bit će raspoređana gimnastičarskim klubovima. Prema riječima predsjednika GSBiH Admara Raščića dio opreme već je otpremljen u Sarajevo, Zenicu, te za Banja Luku na dvije lokacije, a u narednom periodu za Tuzlu i Visoko.

federalna.ba/Fena

donacija sportska oprema Japan