'Gidionov čvor' osvojio nagradu na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci
(Izvor: Scena MESS/Pozorište mladih Sarajevo)

'Gidionov čvor' osvojio nagradu na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci

Kultni 29. Međunarodni festival malih scena u Rijeci koji je i ove godine okupio predstave iz regije sinoć je završen svečanom dodjelom nagrada. Sarajevska predstava "Gidionov čvor", koju je režirala Selma Alispahić osvojila je nagradu publike.  

Prvi put u povijesti riječkih Malih scena nagradu publike podijelile su tri predstave. Uz "Edipa" publika je najbolje ocijenila sarajevski "Gidionov čvor" i crnogorsku "Ćelavu pjevačicu".

Potresna drama o tabu temi - "Gidionov čvor" američke spisateljice Johnna Adamsa izvedena je u produkciji MESSa, Intermezza i Pozorišta mladih iz Sarajeva. Ova potresna, komorna priča istražuje teme vršnjačkog nasilja i odgovornosti odraslih.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je "Edipu", a istaknuti glumac Milan Marić zaslužio je priznanje za najbolju mušku ulogu.

- Mnogo sam sretan i ponosan na to kako čuvamo, volimo i negujemo predstavu. Festival u Rijeci je ozbiljan festival sa dugom tradicijom i divan je osjećaj osvojiti nagradu baš na tom festivalu! A možda mi je najviše drago što publika i u Rijeci, kao i u Beogradu, Novom Sadu, Užicu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Istanbulu osjeća ovu našu predstavu. To je nama zapravo najveća nagrada - rekao je Milan Marić.

Milanov kolega Joakim Tasi odnio je nagradu za najboljeg mladog glumca, a osim toga, predstava "Edip" podijelila je nagradu publike s još dvije produkcije: sarajevskim "Gidionovim čvorom" i crnogorskom "Ćelavom pjevačicom". Olga Odanović dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu za svoju izvedbu u "Ćelavoj pjevačici", koja je također bila nagrađena za najbolju dramaturgiju i režiju zahvaljujući nedavno preminulom Jagošu Markoviću. Marija Marković Milojević zaslužila je priznanje za najbolju kostimografiju u istoj predstavi.

Nagradu za najbolju epizodnu ulogu kući je ponio Marko Makovičić za ulogu u predstavi "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića. Najbolja scenografija pripala je Branku Hojniku za rad u predstavi "Djeca Drame" Slovenskog narodnog gledališća Ljubljana. Za dizajn svjetla nagrađena je Mojca Sarjaš.

Specijalna nagrada dodijeljena je ansamblu teatra Cafe Fuerte iz Austrije za predstavu "Višnjik" A. P. Čehova.

Stručni ocjenjivački sud 29. Međunarodnog festivala malih scena činile su glumice Helena Buljan iz Zagreba, Katerina Kocevska iz Skoplja te kazališni kritičar Bojan Munjin iz Zagreba. Ovaj festival potvrdio je svoju reputaciju kao važan događaj u svijetu kazališta, istovremeno slaveći izvanredne umjetničke dosege regije.

Stručni ocjenjivački sud, koji su činile glumice Helena Buljan iz Zagreba, Katerina Kocevska iz Skoplja te kazališni kritičar Bojan Munjin iz Zagreba, potvrdio je visoku kvalitetu produkcija koje su predstavljene na festivalu.

Ova godina festivala svjedočila je ne samo umjetničkoj izvrsnosti već i oduševljenju publike koja je svojim glasovima nagradila "Giodinov čvor" potvrđujući njegovu neospornu privlačnost i kvalitetu. 

federalna.ba/Fena

predstava