Gérardu Depardieu će se suditi zbog optužbi za seksualni napad
(Izvor: Alessandro Bianchi/Reuters)

Gérardu Depardieu će se suditi zbog optužbi za seksualni napad

Gérard Depardieu će se u oktobru suočiti s kaznenim suđenjem zbog navodnih seksualnih napada na dvije žene na snimanju filma 2021., najavili su tužitelji.

Depardieua (75), koji je ranije poricao bilo kakvu nepravdu, u ponedjeljak su nekoliko sati ispitivali policajci u policijskoj stanici u 14. arondismanu Pariza. Ured pariškog javnog tužitelja kasnije je u izjavi rekao da je glumac "pozvan da se pojavi pred kaznenim sudom".

Suđenje će započeti u oktobru po optužbi "za seksualno zlostavljanje koje je vjerovatno počinjeno u septembru 2021." „nad dvije žrtve“, na setu filma Les Volets Verts , stoji u priopćenju.

Depardieuov odvjetnik, Christian Saint-Palais, potvrdio je u ponedjeljak navečer da je ispitivanje završeno. “Policijsko zadržavanje je završeno. Više ga ne drže u policijskoj stanici”, rekao je. Prva žena, scenografkinja, rekla je da ju je Depardieu napao dok je bila članica ekipe Les Volets Verts. U februaru je podnijela službenu prijavu policiji.

53-godišnja žena rekla je istraživačkoj web stranici Mediapart ranije ove godine da joj je Depardieu prvo uputio opscene komentare, a zatim ju je kasnije napao dok je ulazila u hodnik unutar pariške vile u kojoj se snimao film.

Rekla je da ju je brutalno zgrabio i „nevjerovatnom snagom“ omotao noge oko nje tako da se nije mogla pomaknuti, a zatim je dirao po svim dijelovima tijela dok je davao eksplicitne komentare.

Rekla je da se osjećala kao da je u zamci, paničarila je i borila se da dođe do daha. Potom je osjetila da je vuče te shvatila da ustvari neko vuče Depardieua dodavši da su ga njegovi tjelohranitelji skinuli s nje.

Depardieu je preko svojih odvjetnika odbacio sve optužbe. U 2020. je policija protiv Depardieua pokrenula službenu istragu za silovanje i seksualni napad u drugom slučaju, nakon što je glumica Charlotte Arnould navela da ju je silovao u svom domu u Parizu 2018.

Arnould, koja je otišla u policiju prije više od pet godina, optužila je Depardieua za silovanje i seksualni napad u dva navrata u njegovom domu u Parizu 2018., kada je ona imala 22 godine, a Depardieu, prijatelj njenog oca, imao je 70 godina.

Arnould je prošle godine u dokumentarcu rekla da je bila anoreksična u vrijeme navodnog napada i da je to bio "apsolutni užas". U otvorenom pismu Le Figaru u oktobru, Depardieu je odbacio sve optužbe, rekavši da je svaki susret s Arnouldovom bio sporazuman. Rekao je da je bio žrtva linča koji je orkestrirao “medijski sud” i napisao: “Nikada, baš nikada nisam zlostavljao ženu.”

Još jednu prijavu za seksualni napad podnijela je prošle godine Hélène Darras, glumica, koja je rekla da ju je Depardieu pipkao i zaprosio tokom snimanja filma 2007. godine. Slučaj je odbačen zbog zastarjelosti. Depardieu, jedan od najpoznatijih francuskih glumaca, pojavio se u više od 170 filmova i stekao međunarodnu slavu ulogama na engleskom jeziku.

Feministkinje i političarke ljevice ljutito su reagirale u decembru nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao Depardieua - koji je tada bio pod službenom istragom za silovanje i suočen s novim nadzorom zbog seksističkih komentara snimljenih u TV dokumentarcu - kao metu "progona" .

"Nikad me nećete vidjeti da sudjelujem u potjeri... Mrzim takve stvari", rekao je Macron televiziji France 5 na pitanje o mogućnosti oduzimanja državne nagrade Depardieuu nakon što je dokumentarni film prikazao snimke seksističkog i neprimjerenog ponašanja glumca.

Macron je dodao: “Veliki sam obožavatelj Gérarda Depardieua; on je golem glumac... genij svoje umjetnosti. Francusku je učinio poznatom u cijelom svijetu. I, kažem to kao predsjednik i kao građanin, on Francusku čini ponosnom.”

Macron je na press konferenciji sljedeći mjesec rekao da mu je žao što nije naglasio "važnost riječi žena koje su žrtve ovakve vrste nasilja".

federalna.ba/The Guardian

Gerard Depardieu suđenje
Milorad Dodik Miloš Lukić suđenje
0 22.05.2024 20:02
suđenje princ Njemačka
0 21.05.2024 11:19
Tužilaštvo BiH početak suđenje Srebrenica
0 16.05.2024 14:01
Gerard Depardieu hapšenje
0 29.04.2024 12:42