(Izvor: federalna.ba/Jasenka Tica-Isović)

Genjac: OHR neka se probudi i odblokira rad institucija

Halid Genjac (SDA), Nikola Lovrinović (HDZ BiH), Lazar Prodanović (SNSD) i Zukan Helez (SDP BiH) sinoć su u emisiji Otvoreni studio urednice i voditeljice Jasenke Tica Isović na Federalnom radiju kometirali rad OHR i Međunarodne zajednice u kontekstu posljednjih odluka i stanja blokade u BiH. Stav koji je preovladao jeste da OHR najvećim dijelom kriv za postojeće stanje te da treba ili djelovati konkretnije ili otići iz BiH.

Na primjeru Mostara smo vidjeli da ne možemo bez djelovanja Međunarodne zajednice- rečeno je u uvodu. Ali ipak OHR treba manje da intervenira- kazao je Lazar Prodanović (SNSD).

„Moguće je da bi dogovor o Mostaru bio postignut i bez Visokog predstavnika. Visoki predstavnik mislim da treba što je moguće manje da intervenira, osim da ukazuje na ugrožavanje ustavnog statusa BiH i da interveniraju u situaciji neriješenih poznatih 5+2 pitanja. U tom smislu OHR treba zadržati poziciju. Bez obzira kakvo rješenje bude sada, ne vjerujem da će novoizabrani Visoki predstavnik išta robusniji biti u smislu korištenja bonskih i drugih ovlaštenja. Mislim da bi to dodatno destabiliziralo situaciju u BiH.“

Korištenje bonskih ovlasti nakon odlaska Paddyja Ashdowna je umanjeno. Mislim da ih ni ranije nije trebalo biti u tolikoj mjeri, jer nametnuta rješenja nisu stabilna za razvoj demokratije u BiH niti jačanja državnih ingerencija- kazao je Porodanović.

Genjac neka OHR preuzme svoju ulogu i neka odblokira procese

S Prodanovićem se nije složio Halid Genjac koji je kazao da bi trebala sedmica dana da se nabroje sve stvari za koje će nam još trebati intervencija OHR-a

„Nakupilo se od rata do danas. Međunarodnim sporazumom je nametnut i Ustav i svi mogući aneksi i to su napravile najveće sile na svijetu, a supotpisnice su susjedne države, dakle to znamo. Niti su garanti uspjeli da ostvare projekt koji su garantovali niti potpisnice zemlje poštuju sporazum kojeg su potpisali. To znači da mi u BiH trenutno imamo Viskog predstavnika koji je nedjeljivi dio paketa Daytonskog mirovnog sporazuma. I obaveza mu je da otklanja smetnje u civilnoj provedbi sporazuma. OHR je mijenjao svoju poziciju kako se mijenjao odnos snaga u svijetu i rekao bih u najvećem dijelu kako se mijenjala pozicija Rusije na međunarodnom planu i njeno političko gledanje na ovaj prostor. Jer PIC odlučuje konsenzusom. Rezultat svega toga i aktivnosti i neaktivnosti i činjenice da OHR nije djelovao gdje je trebao je trenutno stanje u BiH gdje je sve blokirano. Mi imamo situaciju koja nikad nije bila teža. Imamo Vijeće ministara koje ne predlaže i Parlament koji ne usvaja zakone. To je neuspjeh garanta Međunarodnog mirovnog sporazuma i to je izdaja BiH. OHR mora preuzeti svoju ulogu, a to znači značajno angažovanje u smislu otklanjanja blokada, jer nam u Daytonu nisu dali mehanizam deblokade. Kako objasniti da jedna stranka ne da svome klubu u kome ima najjaču moguću većinu i jedinu mogućnost da predloži premijera FBiH i odbija to da predloži predsjednika FBiH i mi dvije godine nemamo implementaciju izbora?“- kazao je Genjac te je za nedovršen proces formiranja federalne vlasti nakon Izbora 2018. odgovornost prebacio i na OHR.

„Ne treba mi da mijenjamo Vladu koja je u tehničkom mandatu, već da imenujemo novu u skladu sa rezultatima izbora i to HDZ u Domu naroda blokira. Stranka koja jedina ima mogućnost da predloži predsjednika FBiH i odbija to da učini. Pitanje je zašto to OHR ne otkloni? Ima bezbroj načina da to uradi, jer je obavezan da to uradi i jer mi nemamo mehanizme, mehanizam je OHR. Licemjerno je saopćenje u kojem se poziva na izmjene Izbornog zakona i primjenu rezltata izbora. Neka OHR preuzme svoju ulogu po Daytonu i neka odblokira procese“- poručio je Genjac.

Lovrinović: Nismo mi budale, u sve što se OHR, a pogotovo "rahmetli Ashdown" petljao to danas ne funkcionira

Odgovorio mu je Nikola Lovrinović iz HDZ-a kazavši kako trebamo provoditi potpisane sporazume i izmijeniti Izborni zakon te da prizivanje OHR ne pomaže. Dapače, OHR je uništio sve čega se dotakao- jasan je bio Lovrinović

„OHR se nije uključio u rješavanje Mostara, OHR je kriv za stanje u Mostaru. Posebno kad se u to sve uključio „rahmetli Ashdown“, oni su izmijenili Statut, a ne Izborni zakon. OHR je mijenjao ustave posebno u FBiH i SBK. Mijenjali su i donosili Izborni zakon 2001. godine.  Sve što se petljao OHR to danas ne funkcionira. OHR nije pozvan da nameće rješenja, nego da nadzire provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma. OHR se doveo u ovu poziciju zahvaljujući nejasnim bonskim ovlastima da nameće rješenja koja mi ne možemo provesti. U Mostaru je sve funkcioniralo dok „rahmetli Ashdown“ nije umiješao i uveo zakon na prijedlog Barryja. OHR- u bi bilo bolje da se prestane petljati i da se polako ugasi.Neka se formira federalna Vlada bez nas. Mi samo hoćemo Izborni zakon. OHR neka koristi mehanizme ako ima. Kako ih poziva gospodin Genjac. Jednom su rekli da je 5 od 17 trećina. Nismo mi budale kako nas se pokušava tretirati niti smo početnici u ovom poslu u BiH. Tražimo političku poziciju za hrvatski narod u BiH.“

Zukan Helez: HDZ odlično ucjenjuje, ali neće im proći, OHR neka se uključi ili neka ide

Ovo HDZ odlično radi- nadovezao se Zukan Helez (SDP BiH). Ali ovo ne proći ovako. Način imenovanja federalne vlasti, mislim. Neće ići.

„Zato ćemo mijenjati Ustav. Sad u Domu naroda pojedinac ne može predložiti predsjednika i potpredsjednike FBiH i to će SDP predložiti, a na to nas tjera HDZ ovim blokadama. I dok je god ovih blokada HDZ-a i SNSD-a tu je i Visoki predstavnik. Oni ga zadržavaju. A ne treba nam, ja sam za to da ide. Ali onaj ko je stavio mogućnost blokade mora da ju otkloni. Ili Međunardona zajednica da popravi svoje greške ili da nama dozvoli da napravimo Ustav koji nema blokada. Od blokada u Domu naroda nemamo ni jedan zakon usvojen. Tu im je fino i SDA pomogla dajući SNSD-u jednog delegata. I ništa ne može proći bez saglasnosti SNSD-a. Niko ne treba da ima mogućnost da blokira bilo šta u BiH. Jedna mala stranka da blokira. 15 stranaka u HNS-u dobiju 80 000 glasova.

Lovrinović je uzvratio kazavši da HDZ ima pet zastupnika, a SDP tri.

„Lupate bezveze. Satraste se koliko ste velika stranka. Ovo je dvodomi sistem, prihvatite to ili mijenjate ustav ako možete“- kazao je.

„Dobili smo 120 000 glasova, a vi 50 000 na Lokalnim izborima, vi ste mala strančica“-poručio mu je Helez.

Lazar Prodanović je kazao da je SNSD spreman na to da se procesi deblokiraju.

„Smatram da jako malo radimo i svi ćemo to osjetiti, najviše građani. Ne mislim da su neki bitni zakoni usvojeni u Predstavničkom domu oboreni u Domu naroda, ali ovo je najlošiji izborni period od Daytona na ovamo. Mi smo prvi krivi. Nepošteno bi bilo reći drugačije. Barem tri koraka da napravimo, prvi je Zakon o sukobu interesa, drugi je Zakon o javnim nabavkama, treći zakon o VSTV-u. Mi spavamo. I tonut ćemo dalje ako ovako nastavimo. Neka se implementiraju sve presude Ustavnog suda. SNSD nije prepreka“- kazao je Prodanović.

Halid Genjac je istakao kako će isto učiniti i SDA koja nije kriva za blokade te pozvao SNSD da ispoštuje dogovor sa ovom strankom- poručio je.

„Imamo politike koji ne daju jačanje institucija države. Pretenzije teritorijane su na sceni i dalje. SDA će prihvatiti i glasati za sve zakone koje traži EU ili OHR kao što smo i ranije radili. Jesmo uradili uz pomoć OHR to je tačno. 20 godina ne možemo ništa jer imamo osporavanje subjektiviteta na nivou BiH. Trenutno u Domu naroda imamo četiri delegata, jer se htjelo pomoći Bošnjacima u RS-u i to nije ispoštovano. Ali u ranijem periodu nije ih bilo četiri pa opet nema zakona koji jača insititucije BiH. Kad se sve sabere ovi instrumenti u Domu naroda su uprti protiv jačanja institucija i tu treba da nastupa Međunarodna zajednica i njen instrument OHR koji to mora odblokirati ili onemogućiti blokade, jer to su garantirali, a to ne rade.“

U zaključku emisije Nikola Lovrinović je kazao kako je Izborni zakon prioritetan te da očekuju razumijevanje i od parlamentarnih stranaka, ali i od OHR-a.

„Naravno da imamo rok za Izborni zakon i očekujemo razumijevanje stranaka u Parlamentu. Očekujemo pomoć od Međunarodne zajednice, da ponude rješenja, ali ne i da ih nameću. Era bonskih ovlasti je prošla, a nije trebala nikad ni biti. Bez Međunarodne zajednice, OHR-a ne bi se ništa raspalo smo bismo mi bili odgovorniji. Ovako se mi sad samo dodvoravamo međunarodnim predstavnicima ko će prije do njih doći da oni preuzmu posao u ime nas. Hrvatski narod u ovu poziciju je doveo najviše OHR. Doveli su nas u poziciju da su nam oduzeta politička prava“- zaključio je Lovrinović dok je Helez kazao podsjetio kako bez obzira na sve ne treba zaboraviti dosadašnju ulogu Međunarodne zajednice.

„Ne zaboravimo da su ključne stvari ovdje donesene uz pomoć OHR-a i za to hvala i Ashdownu i Međunarodnoj zajednici i danas bi teško išlo upravo zbog ovih blokada. I zato je potrebno prisustvo Međunarodne zajednice. Ali aktivno, ne pasivno.“

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

Otvoreni studio Halid Genjac Zukan Helez Nikola Lovrinović
Martin Raguž Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
0 04.03.2021 10:30
Otvoreni studio Edin Forto Jasenka Tica Isović
0 25.02.2021 11:25
Zukan Helez Nikola Lovrinović Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
0 18.02.2021 10:06
srebrenica Inicijativa Moja adresa: Srebrenica izbori bojkot Adil Osmanović Zukan Helez
0 16.02.2021 17:22
Otvoreni studio Nermin Nikšić Jasenka Tica Isović
0 11.02.2021 10:07
Nikola Lovrinović Dženan Đonlagić Odgovorite ljudima
0 10.02.2021 22:06