Gegićev film 'U borbi pleši' dobitnik Milanske zlatne nagrade
(Izvor: Fena/Festival Milanska zlatna nagrada)

Gegićev film 'U borbi pleši' dobitnik Milanske zlatne nagrade

Dokumentarni film "U borbi, pleši" bh. reditelja Šemudina Gegića pobjednik je i dobitnik Milanske zlatne nagrade (Milan Gold Awards) u konkurenciji za kratki dokumentarni film istoimenog filmskog festivala koji se održava u Milanu tokom cijele godine i svaki mjesec odabire pobjednički film.

Za razliku od ostalih festivala koji imaju vremensko ograničenje (poput Filmskog festivala u Cannesu koji se održava u ovih 10 dana), Zlatna nagrada u Milanu održava se mjesečno i svakog mjeseca proglašava pobjednika.

Žiri festivala je Gegićev film odabrao za prikazivanje u junu, a zatim ga je odabrao kao pobjednički film.

Riječ je o jedinstvenom festivalu u svijetu jer je internacionalan, takmičarski i traje cijele godine. U konkurenciji za Zlatnu i Srebrnu nagradu prijavljuju se filmovi iz USA, Australije, Kanade, Rusije, Kine, Španije, Švicarske, Italije...

Festival "Milanska zlatna nagrada" se nalazi u najvećoj internetskoj mreži filmova i autora u svijetu koju mjesečno posjeti oko 27 miliona posjetitelja.

- Drago mi je da u obrazloženju festivalski žiri ističe da mi se priznanje Zlatna nagrada Milan  dodjeljuje zbog filmske izvrsnosti, a ne zbog teme filma - karcinoma sa kojim se borim. Značajna je ovo i dodatna terapija koju možemo imenovati kao i "umjetnost (me) liječi" - istakao je za Fenu Šemsudin Gegić. 

Gegić, koji već nekoliko godina živi i radi u Italiji gdje boravi i kao onkološki pacijent, kao jedan od načina borbe s bolešću odabrao je umjetnost. Tako je nastavio režirati predstave, snimati filmove, pisati knjige…

Filmom "U borbi pleši" ("Nel combattimento balla") u Italiji u februaru je počela i kampanja obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka.

"U borbi pleši" je nastao od scena i kadrova koji su snimljeni tokom nastanka Gegićevog dugometražnog dokumentarnog filma "Grudva snijega i Šitake Gljiva"/"Palla di neve shitake fungo", a poruka im je ista - borba protiv raka.

Film je rađen u produkciji "Ultraspecialisti" Milano, a bezuslovni doprinos filmu dao je kao pokrovitelj "Roche Italia".

federalna.ba/Fena

Šemsudin Gegić U borbi, pleši Milan Gold Awards kultura Film & TV
književno veče kultura književnost Brčko
0 26.06.2022 11:25
kultura BKC Tuzla Dževad Karahasan Uvod u lebdenje
0 22.06.2022 11:35
kultura pozorište Bosansko narodno pozorište Zenica Zenica 2022
0 11.06.2022 21:02
kultura pozorište Zenica BiH
0 05.06.2022 10:41
Marin Topić kultura BiH izložba
0 02.06.2022 21:10