videoprilog Borisa Bilića (Dnevnik 2 - Sport)

Gdje bi bila granica našim sportistima da se pripremaju u vrhunskim uvjetima?

Vrlo često se zapitamo gdje bi bila granica našim sportistima da se za takmičenja pripremaju u vrhunskim uvjetima i da je ova država prepoznala talent i kvalitet prije sjajnog rezultata. Još jedna godina je na izmaku, a neizvjesnost oko budućnosti našeg sporta je sve veća, posebno u svjetlu posljednje odluke Vijeća ministara BiH o raspodjeli budžetskih sredstava. Tamo nema mjesta za klub najbolje sportašice.

Slovenija će za slijedeću godinu izdvojiti 17 miliona KM za potrebe Olimpijskoga komiteta. Budžet Hrvatskog olimpijskog komiteta je za prošlu godinu iznosio 51,8 miliona KM. Ministarstvo Republike Srbije je za slijedeću godinu izdvojilo 84 miliona KM. Makedonija izdvaja za sport oko 30 miliona KM, a Crna Gora za nacionalne sportske federacije, Olimpijski i Paraolimpijski komitet, oko 7,8 miliona KM. Olimpijski komitet BiH još čeka odluku ministra civilnih poslova BiH kojom bi se 600.000 KM podijelilo svim sportskim strukovnih savezima.

Nažalost smo u našoj zemlji navikli da se naši političari natječu ko će se prije uslikati s našim sportistima nakon velikih rezultata. Ne znaju što su morali proći na počecima svojih karijera i koliko su morali moliti da nađu sredstva samo za odlazak na natjecanje.

Posljednja odluku Ministarstva civilnih poslova BiH je da na popisu među 155 dobitnika sredstava - na kojem su razne škole sporta, cheerleading klubovi, klubovi borilačkih sportova, sportsko-rekreativna udruženja i razna udruženja građana - nema Kluba vodenih sportova Orka. Oni poručuju - sram vas bilo!

Model finansiranja sporta u Bosni i Hercegovini je stihijski, minimalan, bez valjanih kriterija i nadležnosti, te ne vodi napretku i ostvarenju vrhunskih rezultata, nego nazatku i gašenju vrhunskoga sporta BiH. Ovim načinom finansiranja i oni rijetki vrhunski rezultati na svjetskom i evropskom nivou koji su do sada ostvareni neće biti ostvarivi u budućnosti, a najbolji sportisti će odlaziti u druge države.

federalna.ba

Lana Pudar Amel Tuka Džanan Musa Nedžad Husić Damir Đedović Izet Rađo
Lana Pudar Nemanja Bilbija Grad Mostar Bosna i Hercegovina
0 27.03.2024 08:57
Draško Stanivuković Lana Pudar
0 22.02.2024 12:15
Džanan Musa košarka
0 18.02.2024 20:59