Gazu preko prelaza Rafah napustilo 110 osoba sa stranim pasošima
(Izvor: AA)

Gazu preko prelaza Rafah napustilo 110 osoba sa stranim pasošima

Palestinski zvaničnik Wael Abu Mohsen rekao je u srijedu da je 110 osoba sa stranim pasošima izašlo iz Pojasa Gaza preko prelaza Rafah u Egipat.

"Oko 110 vlasnika stranih pasoša napustilo je Pojas Gaze", rekao je za Anadolu direktor za medije graničnog prelaza Rafah Wael Abu Mohsen.

On je rekao i da je 17 vozila hitne pomoći sa Palestincima povrijeđenim u izraelskim napadima takođe prešlo u Egipat.

Abu Mohsen je dodao da je 20 kamiona natovarenih humanitarnom pomoći u srijedu prešlo u Gazu preko prijelaza Rafah, čime je ukupan broj kamiona pomoći u jednoj sedmici dostigao 237.

Desetine stranaca i Palestinaca sa dvojnim državljanstvom okupilo se na palestinskoj strani prelaza Rafah od ranog jutra kako bi napustilo Pojas Gaze, koji je od 7. oktobra pod nemilosrdnim izraelskim vazdušnim napadima nakon prekograničnog napada Hamasa.

Egipatski mediji su emitovali snimke vozila, kamiona i vozila hitne pomoći koji prelaze iz Gaze u Egipat na prelazu Rafah.

Od prošlog vikenda, izraelska vojska je proširila vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je bio pod vazdušnim napadima od iznenadne ofanzive palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Više od 10.300 ljudi je ubijeno u sukobu, među kojima najmanje 8.796 Palestinaca i više od 1.538 Izraelaca.

federalna.ba/AA

Egipat granica Pojas Gaze