Gazprom očekuje da će isporuke gasa Kini dostići maksimalni nivo

Gazprom očekuje da će isporuke gasa Kini dostići maksimalni nivo

Ruski Gazprom povećava isporuke gasa Kini i očekuje da će uskoro dostići maksimalni planirani nivo kroz sibirski gasovod, izjavio je u srijedu njegov čelnik, naglašavajući značaj Pekinga kao najvećeg izvoznog tržišta njegove zemlje nakon uvođenja zapadnih sankcija zbog invazije na Ukrajinu.

Gazprom pregovara s Kinom i o mogućem projektu dodatnog snabdijevanja širom susjedne Mongolije, rekao je Viktor Zubkov na ekonomskom forumu koji je organizirala kineska vlada. Tvrdi da je je kompanija otvorena za opsluživanje drugih azijskih tržišta.

Vlada kineskog čelnika Xi Jinpinga vidi Moskvu kao diplomatskog partnera u suprotstavljanju američkoj dominaciji u globalnim pitanjma i odbija da kritikuje rusku invaziju na Ukrajinu. Peking je pozvao na prekid vatre i pregovore, ali ne i na povlačenje Rusije.

Kineski uvoz iz Rusije, uglavnom nafte i gasa, porastao je za 31,3 posto u odnosu na godinu dana u januaru i februaru, na 18,6 milijardi dolara. To pomaže predsjedniku Vladimiru Putinu da nadoknadi izgubljene prihode nakon što su Sjedinjene Države, Evropa i Japan blokirali ili ograničili uvoz ruskih energenata.

- Rusija povećava svoje isporuke gasa Kini. Snabdijevanje gasom gasovodom Snaga Sibira uskoro će dostići ugovorenu godišnju količinu od 38 milijardi kubnih metara - izjavio je Zubkov na Bo'ao forumu za Aziju.

Gazprom pregovara s državnom korporacijom China National Petroleum o projektu snabdijevanja gasom kroz Mongoliju koji je predviđen za prenos 50 milijardi kubnih metara, tvrdi Zubkov.

Rusija je otvorena za saradnju s drugim azijskim zemljama u snabdijevanju čistom energijom, rekao je.

Također na forumu, zamjenik predsjedavajućeg agencije za planiranje kineske vlade izjavio je da će Peking uskladiti svoje planove za smanjenje emisije ugljika sa svojom potrebom za energetskom sigurnošću. Kina je najveći emiter industrijskih gasova koji mjenjaju klimu.

Vladajuća Komunistička partija pojačala je eksploataciju uglja i izgradnju proizvodnih stanica na ugalj nakon što su prekidi u snabdijevanju električnom energijom doveli do nestašica struje krajem 2021. i do privremenog zatvaranja tvornica u nekim regijama. Xi je 2020. izjavio da će emisije ugljika dostići vrhunac do 2030. godine, ali nije najavio ciljani nivo.

- Aktivno i razborito ćemo promovirati vrhunac potrošnje ugljika i neutralnost ugljika. Moramo, međutim, uravnotežiti njegove odnose s energetskom sigurnošću i razvojem - izjavio je Zhao Chenxin iz Nacionalne komisije za razvoj i reformu, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Gazprom Rusija Kina gas