videoprilog Ane Skopljak (Dnevnik 2)

Gaza: Šest mjeseci ni mira ni primirja - samo ruševine, smrt i glad

Najmanje 33.175 Palestinaca ubijeno je u vojnim operacijama koje je Izrael pokrenuo u odmazdi, zbog Hamasovog napada 7. oktobra prošle godine. Šest mjeseci nakon napada u Pojasu Gaze ostale su samo ruševine, smrt i glad.

Mira ni primirja nema. Ispunjenje ciljeva je blizu, tvrdi izraelski premijer Benjamin Netanyahu, kojem opada popularnost jer nije vratio taoce, a ni ispunio zahtjeve međunarodne zajednice o dopremanju pomoći Palestincima u Gazi.

Hamas je 7. oktobra pokrenuo veliku vojnu operaciju na izraelskoj teritoriji. Više od 1.200 osoba je poginulo u Izraelu, veliki broj zarobljenih Izraelaca je odveden u Pojas Gaze. Izrael je odgovorio na napade, te počeo rat s Hamasom. Za šest mjeseci ubijeno je više od 33.000 Palestinaca, većinom žena i djece. Izraelska vojska počela je povlačenje s juga enklave, ostavljajući za sobom samo ruševine.

Više od 60 posto infrastrukture u Gazi je razrušeno, 85 posto stanovništva interno raseljeno.

“Život u Pojasu Gaze nije normalan. Ljudi su prisilno raseljeni, nemaju dom, nemaju hranu. U zatvoru su. Nemaju čime da se liječe. Uporedio bih to s getom, koncentracionim logorom na otvorenom”, kaže ljekar Raphael Pitti.

Palestinci oskudijevaju u osnovnim životnim namirnicama. Pola miliona stanovnika u opasnosti je od gladi. Najviše ispaštaju djeca.

“Moj dječak je na rubu neuhranjenosti. Izgubio je više težine nego što je dobio. Normalna djeca dobiju više. Ali nema mlijeka, ne mogu ga redovno hraniti. Ne mogu kupiti mlijeko. Ili ga nema ili su cijene previsoke”, govori Amal et-Tavil.

“Ovo nije život. Nisam htjela da moja kćerka živi ovako s odjećom koja joj je mala. Bez kuće, budućnosti i hrane”, kaže Rola Saker.

Primirje je neophodno da bi se pomoglo stanovništvu - apeluju iz međunarodnih organizacija. Iako se u Kairu održava nova runda pregovora Izraela i Hamasa uz posredstvo Katara i SAD-a, izraelski premijer Netanyahu poručuje - primirja neće biti sve dok ne budu oslobođeni taoci koje drži Hamas.

“Nalazimo se na korak od pobjede. Dostignuća rata su sjajna. Ubili smo, ranili ili uhvatili značajan broj Hamasovih terorista. Očistili smo Shifu, kao i mnoga druga sjedišta terorista, uništili smo vojnu infrastrukturu, oružje i zalihe municije. Nastavljamo sistematski uništavati tunele”, rekao je on.

Dok Netanyahu uništava navodna uporišta Hamasa, popularnost mu opada. Sve se češće održavaju antivladini protesti u Izraelu. Zamjeraju mu neispunjavanje onog zbog čega je rat i počeo – oslobađanja talaca.

Raste i međunarodni pritisak na Netanyahua, ali uzalud. Raste pritisak i iz Irana. Prijeti Teheran Tel Avivu, upozoravajući da nijedna izraelska ambasada više nije sigurna.

“Iranska nacija će kazniti cionistički režim. Kazna će biti oštra i za primjer. Ubrzat će propast cionističkog režima”, poručio je Muhamed Bager Galibaf, predsjednik Parlamenta Irana.

Rat Izraela i Hamasa uzburkao je ionako nestabilni Bliski istok. Sve je više razmjene vatre u Crvenom moru, kao i na izraelsko-libanskoj granici, a sve češći su i izraelski napadi na Siriju.

federalna.ba

Pojas Gaze Izrael Palestina