"Gaza je sastavni dio Palestine"
(Izvor: Ilustracija/yenisafak)

"Gaza je sastavni dio Palestine"

Gaza je sastavni dio palestinske države, izjavio je u ponedjeljak palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji se sastao s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock u predsjedničkom sjedištu u Ramallahu.

Palestinska zvanična novinska agencija WAFA objavila je da su razgovarali o najnovijim dešavanjima u Pojasu Gaze i pokušajima da se zaustavi rat.

"Predsjednik je ponovio čvrsto odbijanje Države Palestine za raseljavanje bilo kojeg palestinskog građanina bilo u Pojasu Gaze ili na Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem), naglašavajući da je Gaza sastavni dio palestinske države i bilo kakvi planovi izraelske okupacione vlasti da odvoje Pojas Gaze od ostatka palestinske zemlje i da zauzmu bilo koji pedalj njene zemlje ili da je ponovo okupiraju su neprihvatljive", navodi se u saopštenju.

Govoreći o rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o prekidu vatre u Gazi usvojenoj u ponedjeljak, Abbas je naglasio važnost njenog provođenja.

Vijeće sigurnosti UN-a donio je u ponedjeljak rezoluciju kojom se zahtijeva prekid vatre u Gazi tokom svetog mjeseca ramazana, koji je počeo 11. marta i završava 9. aprila.

Čak 14 zemalja glasalo je za rezoluciju, koju je predstavilo deset izabranih članova Vijeća, dok su se SAD uzdržale od glasanja.

Rezolucija je pozvala na "trenutni prekid vatre tokom ramazana, koji poštuju sve strane, što bi dovelo do trajnog održivog prekida vatre".

Abbas je pozvao međunarodnu zajednicu da koordiniše napore za isporuku humanitarne i medicinske pomoći Gazi preko svih prelaza kako bi se zaustavila glad Palestinaca.

Za genocid optuženi Izrael pokrenuo je smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra u kojoj su ubijena najmanje 32.333 Palestinca, dok je broj povrijeđenih 74.694.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

federalna.ba/AA

Gaza Mahmoud Abbas Annalena Baerbock Ramalah