Gates poziva na globalni sustav upozorenja: Zaustavljanje sljedeće pandemije zahtijeva veliko ulaganje
(Izvor: Twitter)

Gates poziva na globalni sustav upozorenja: Zaustavljanje sljedeće pandemije zahtijeva veliko ulaganje

Bill Gates uputio je poziv na globalni sustav upozorenja i 'pandemijske vatrogasne jedinice' za svijet nakon Covid-19, a korisnici društvenih mreža nisu oduševljeni tom idejom.

Korisnici društvenih mreža "povlače" poziv Billa Gatesa za uspostavom globalnog sustava upozorenja na bolesti, postavljajući pitanje "zašto tehnološki milijarder bez medicinske stručnosti ili izabranog ureda kroji ono za šta se boje da bi moglo postati platforma za tiraniju."

Suosnivač Microsofta, koji je treća najbogatija osoba na svijetu, oglasio se u ponedjeljak na Twitteru kako bi se založio za novi sustav za koji je rekao da će pomoći u sprečavanju budućih pandemija. To bi uključivalo "mega testiranje dijagnostičkih platformi" koje bi mogle testirati 20 posto stanovništva svake sedmice, rekao je Gates u videu koji promovira svoje planove. Dodao je da će se budući tretmani, poput monoklonskih antitijela i cjepiva, razvijati daleko brže kao odgovor na buduće izbijanje bolesti.

Gates i njegova supruga Melinda iznijeli su plan u svom godišnjem pismu koji je objavljen prošle srijede. Ali Twitter video možda je na snažniji način donio implikacije kući za promatrače. Prikazuje kako se Gates na svjetskoj mapi kreće oko malih figurica poput šahovskih figura.

Brojke prikazuju ljude različitih rasa, a Gates ih postavlja "da uoče izbijanje bolesti, čim se dogode, bilo gdje u svijetu". Ako takozvani "globalni sustav upozorenja" identificira novog zaraznog patogena, timovi prvih osoba koje reagiraju, poput "pandemijskih vatrogasaca", pohrlit će na mjesto kako bi zadržali izbijanje, rekao je Gates, koristeći avione, helikoptere i figurice u zaštitnoj žutoj boji. odijela koja ilustriraju njegovu poantu.

"Zaustavljanje sljedeće pandemije zahtijevat će veliko ulaganje, ali mislim da je ovo najbolja polica osiguranja koju bi svijet mogao kupiti", rekao je Gates.

Brojne reakcije

Teren je naišao na skepticizam i strah na društvenim mrežama, gdje su promatrači istaknuli da su takvi subjekti poput CDC-a i Svjetske zdravstvene organizacije već optuženi za praćenje izbijanja bolesti i sugerirajući da Gates ima podle motive.

"Bill Gates telegrafira globalizam, postavlja pozornicu za više pandemija, zalaže se za vojsku odgovornih i očito želi da se sva populacija pregleda svakih šest sedmica", rekao je jedan korisnik Twittera.

"Ovo je očito plan za svjetsku dominaciju, što je zlo."

Nije mu pomoglo ni to što je Gates blokirao komentare na svojoj stranici na Twitteru, osim od ljudi koje prati.

"Propaganda", rekao je komentator Andy Bird. 

Samoopisani slobodarski konzervativac pitao je: "Planira li Bill Gates još puno pandemija?" Drugi promatrač citirao je takozvani Event 201, globalnu pandemijsku vježbu kojoj je Gates bio domaćin zajedno sa Svjetskim ekonomskim forumom u oktobru 2019. godine rekavši:

"Posljednji put kad je Bill Gates imao bilo kakve veze s pandemijom, ista se dogodila manje od dva mjeseca kasnije. Uskoro će se dogoditi nešto veliko."

Gates je prije sedam dana rekao da je tijekom pandemije Covid-19 na meti poplave "zlih teorija zavjere". Predložio je da bi platforme društvenih medija mogle trebati pomoći u cenzuri takvih napada. Ne rekavši na koga se "mi" pozivamo, pitao je, "Kako smo to trebali svesti na najmanju moguću mjeru, bilo u suradnji s društvenim mrežama ili na bolji način objasniti šta namjeravamo?"

federalna.ba/Russia Today

Bill Gates koronavirus
žrtve koronavirus Covid19 pandemija Posavski kanton BiH oboljeli zaraženi
0 08.05.2021 18:41
Hrvatska Covid19 koronavirus
0 08.05.2021 13:42
BiH Covid19 koronavirus
0 08.05.2021 12:50
koronavirus Kanton Sarajevo
0 08.05.2021 09:17