GASTROETNO - Tako su kuhale naše majke
Na prostorima BiH vjekovima su se susretali narodi i donosili svoje tradicionalne vrijednosti: jezik, običaje, religiju, kulturu. To je vremenom rezultiralo bosanskim jedinstvom različitosti što predstavlja nemjerljivo bogatstvo našeg prostora. Projektom smo željeli preliminarno istražiti i analizirati pripremanje tradicionalnih jela povodom praznika, porodičnih okupljanja, svečanosti, vjerskih praznika, narodnih običaja i sl. U cjelini želimo podići nivo kolektivne svijesti o nužnosti pripremanja „zdrave hrane“ što podrazumijeva osim zdravih sastojaka i pravilnu pripremu i konzumaciju hrane. Želimo ukazati na nedostatak multidisciplinarnog sistemskog i institucionalnog bavljenja istraživanjem i valorizacijom naslijeđa kulturno-historijske baštine na prostoru ZE-DO kantona sa naglaskom na gastronomiju.
Generalni cilj projekta GASTROETNO jeste ukazati na potrebu stvaranja uslova za prepoznatljivo prisustvo tradicionalne kuhinje u gastronomskoj ugostiteljskoj ponudi, što će imati i praktičnu korist u vidu podizanja turističke ponude u cjelokupnom ZE-DO kantonu. Uključivanjem akademske zajednice, uz primjenu principa kulturne antropologije, koja kao naučna disciplina proučava kulturne različitosti i društvene strukture, želimo otvoriti proces razvoja ove oblasti. Projekat je finansiran sredstvima javnog poziva Ureda premijera ZE-DO kantona. Prijatelji projekta: hotel Dubrovnik i JU Mješovita srednja škola Zenica U Panel diskusijI na temu Valorizacija i zaštita tradicionalnih običaja i jela učestvuju: prof. dr Irzada Taljić - profesor Poljoprivredno- prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Samir Šibonjić - ministar privrede Zeničko - dobojskog kantona, Sanela Mulabdić – expert I član Predsjedništva Foruma građana Zenica Muhsin Ibrahimagić .
( Dunja Jelovac )