Gastro festival Blidinje spoj autohtone gastronomije i kulturne baštine u srcu prirode

U Parku prirode Blidinje od 12.do 14.septembra održava se Gastro festival Blidinje 2025.koji spaja autohtonu gastronomiju, kulturnu baštinu i originalne doživljaje u netaknutoj prirodi. Gastro festival Blidinje 2025. završni je događaj u okviru tradicionalne manifestacije „Posuško lito“ i osmišljen je kao događaj koji spaja užitak u hrani, radionice i bogate kulturne sadržaje, pružajući priliku za druženje, umrežavanje i otkrivanje ljepota jedinstvenog ambijenta Parka prirode Blidinje.

Plato ispred HPD Pločno u Masnoj luci na tri dana postaje kulisa za raznolike i bogate sadržaje za sve posjetitelje. Djecu očekuju olimpijade tradicionalnih igara, potraga za „Medinom šapom“, likovne i arheološke radionice. Poseban šarm festivalu donosi radionica izrade praćke i ćuka, kojom se njeguje duh tradicije, a kulturni program upotpunit će KUD Posušje s predstavom „Lovac Luka“.

Važan dio programa zauzima Forum o održivom turizmu i kulturnoj baštini, gdje će stručnjaci raspravljati o razvoju agroturizma i očuvanju UNESCO-ove baštine.

Tim povodom razgovaramo sa Majom Soldo, ravnateljicom Zavoda za kulturno-povijesnu baštinu ZHK.

 

Pripremila Alma Jusubašić