Gasiteljima kod Tomislavgrada pomažu i dva kanadera iz Hrvatske

Gasiteljima u Tomislavgradu u pomoć su stigla dva kanadera iz susjedne Hrvatske. Kanaderi zahvataju vodu iz obližnjeg Buškog jezera, te je ispuštaju na najugroženija područja.

Ljudstvo je povučeno s prve linije borbe s vatrenom stihijom zbog vlastite sigurnosti, da se ne bi našli na udaru velike količine vode koju kanaderi ispuštaju.

Gori kod Tomislavgrada, vatra prijeti kućama

Požar koji je jučer izbio negdje oko Roška Polja, općina Tomislavgrad, unatoč intervenciji vatrogasaca, mještana, lovaca i šumara, proširio se na druga područja. Prijepodne se vatra nošena vjetrom približila kućama sela Čobanbovići, a u Dobrićima gore stare kuće. L...

Zatražena je i pomoć helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, no zasad od toga nema ništa, kazao je za FTV tomislavgradski načelnik Ivan Buntić, koji je cijeli dan s gasiteljima.

Zahtjev za angažman helikoptera OSBiH upućen je još jučer, međutim, još uvijek nije poznato zbog čega on nije došao pomoći.

Na terenu je političko prepucavanje i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik veću u dva navrata je odbio dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH.

"Stanje na terenu je teško. Opožarena površina je tisuće hektara, sama požara linija preko 20 km. Doslovno se branila kuća po kuća, ali ima napretka i pomaka s kanaderima", kaže načelnik Buntić.

Ističe da je najveći problem to što vjetar stalno mijenja smjerove i da se situacija komplicira tokom dana, dok se noću vjetar smiri. 

Na svu sreću, povrijeđenih u požarima nema, zasad su sve kuće spašene uz, ističe, nadljudske napore. 

Pored ovoga, trenutno su aktivna još četiri požara - dva u Neumu i dva u općini Stolac.

federalna.ba

Tomislavgrad požar