FUP uhapsio osobu iz Hadžića zbog iznude novca
(Izvor: Fena/FUP)

FUP uhapsio osobu iz Hadžića zbog iznude novca

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) danas su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Jaguar“. Uhapšena je jedna osoba koja se sumnjiče za krivična djela izazivanje opće opasnosti, teška tjelesna ozljeda i iznuda, a u vezi sa udruživanjem radi činjenja krivičnih djela. 

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Mostaru, uhapšena je osoba DŽ.O. (1992.) iz Hadžića. Izvršen je pretres pokretne i nepokretne imonvine koju je osumnjičeni koristio, tom prilikom je pronađen mobitel, SIM kartice i odjeća u kojoj su izvršena krivična djela, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Uhašena osoba se sumnjiči da je kao dio grupe, određeni vremenski period vršilo pritisak na oštećenu osobu iz Mostara kako bi iznudilo novac. U vršenju navedenog pritiska, na kuću oštećene osobe bačena je eksplozivna naprava koja nije eksplodirala, te su mu nanijete teže tjelesne ozljede.

On će biti kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predato u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. 

Tokom akcije, podršku Federalnoj upravi policije su pružili Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, navodi se u saopćenju iz FUP-a.

federalna.ba/Fena

FUP Hadžići Mostar