Fudbalska zvijezda Benzema podnio tužbu za klevetu protiv francuskog ministra
(Izvor: Goal)

Fudbalska zvijezda Benzema podnio tužbu za klevetu protiv francuskog ministra

Karim Benzema u utorak je podnio tužbu za klevetu protiv francuskog ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina, koji je prošle godine rekao da bivša zvijezda Real Madrida ima 'ozloglašene' veze s organizacijom Muslimansko bratstvo.

Darmanin, žestoki desničar s planovima za francuskog predsjednika, kritikovao je Benzemu nakon što je bivši francuski napadač i osvajač Zlatne lopte 2022. objavio je na platformi X sredinom oktobra post u znak podrške stanovnicima Gaze, koji su, tvrdio je, bili žrtve "nepravednog bombardovanja" koje je izveo Izrael kao odmazdu za krvavi napad Hamasa 7. oktobra.

Darmanin je reagovao na Benzemin post navodeći da igrač "ima ozloglašenu vezu s Muslimanskim bratstvom", sunitskom muslimanskom islamističkom grupom iz Egipta.

U Benzeminoj žalbi, koju je podnio njegov advokat Hugues Vigier, a koju je AFP imao uvid, kaže se da ove primjedbe "potkopavaju" igračevu čast i ugled.

U svojoj pritužbi, Benzema, koji igra za saudijski klub Al-Ittihad i musliman je, kaže da ''nikada nije imao ni najmanju vezu s organizacijom Muslimansko bratstvo, niti s bilo kim ko tvrdi da je njihov član''.

U oktobru je Darmanin rekao da nema "ništa protiv" Benzeme, ali da je "zapanjujuće" da on nije objavio ništa u znak podrške Izraelcima ubijenim u napadu Hamasa ili profesoru francuskog kojeg je ranije ovog mjeseca na smrt izbo bivši učenik islamista.

Tužba je podnesena Sudu pravde, jedinom francuskom sudu ovlaštenom za kazneni progon članova vlade za prekršaje počinjene tokom obavljanja njihovih dužnosti.

federalna.ba/Fena

Karim Benzema tužba kleveta