Fudbaleri Irana otpjevali himnu pred utakmicu protiv Walesa
(Izvor: EPA-EFE/Friedemann Vogel)

Fudbaleri Irana otpjevali himnu pred utakmicu protiv Walesa

Za razliku od prve utakmice na Svjetskom prvenstvu u Kataru, fudbaleri Irana su pred današnji meč protiv Walesa otpjevali himnu svoje zemlje. Uoči utakmice u ponedjeljak protiv Engleske, fudbaleri Irana nisu pjevali tokom intoniranja himne i stajali su mirno, što su mnogi protumačili kao gest solidarnosti sa demonstrantima. Tokom utakmice nisu slavili dva gola koja su postigli.

Danas su, međutim, otpjevali su himnu, dok su se sa tribina stadiona "Ahmed bin Ali" čuli zvižduci i dok su pojedini navijači plakali.

Agencija AP je prenijela da su provladini navijači ispred stadiona maltretirali navijače koji su protiv iranske vlade.

Oni su, kako navodi AP, uzvikivali uvrede na račun onih koji su nosili majice sa sloganom protestnog pokreta u toj zemlji "Žena, život, sloboda".

Mala grupa muškaraca je, kako piše AP, ljutito skandirala "Islamska Republika Iran" ženama koje su ispred stadiona davale intervjue stranim medijima o protestima.

Protestni pokret potresa Iran od smrti 16. septembra Mahse Amini, 22-godišnje Iranke porijeklom iz Kurdistana. Umrla je u bolnici gdje je smeštena u teškom stanju poslije hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odjeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

federalna.ba/Beta

Iran himna