FUCZ: Požar na području općine Kladanj još je aktivan

FUCZ: Požar na području općine Kladanj još je aktivan

Još je aktivan požar na lokalitetu Mladoševića – sliv rijeke Borovica, odjel šume 49 u blizini ratnog puta Milankovića. Teren je nepristupačan za mehanizaciju što dodatno otežava gašenje.

U vanrednoj informaciji Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) se navodi da je helikopter OSBiH je bio spreman za gašenje tog požara, ali zbog objektivnih razloga nije bio u stanju da poleti, tako da dosad nije bilo angažmana OSBiH na gašenju požara.

Na području Kladnja danas je gašeno još nekoliko šumskih požara. Požar na lokalitetu Matijevići proširio se na obližnju šumu koja vodi do rijeke, pa se procjenjuje da će rijeka zaustaviti daljnje širenje. Požar na lokalitetu Vučinići uspješno je stavljen pod kontrolu i ugašen, kao i požar na lokalitetu Kuljani.

Po nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite i šefa Kantonalnog operativnog centra Tuzlanskog kantona u stalnom je kontaktu sa šefom službe CZ Kladanj Senadom Šarićem (razmjena informacija vrši se svakih sat), kao i sa Federalnim operativnim centrom, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

federalna.ba/Fena

požar Kladanj