FTV u domu porodice Pušonjić: Čuvaju svoju tradiciju, poštuju tuđu

Miris tek pečene česnice i božićnih kolačića širio se danas u domovima širom Bosne i Hercegovine. U jednom takvom domu u Tuzli kod porodice Pušonjić boravila je i naša ekipa. Pričali su o tradiciji, običajima, zajedništvu, ali i blagdanima kojima se u ovom gradu poklanja posebna pažnja.

Uz široke osmijehe i prazničnu atmosferu dočekala nas je četvoročlana porodica Pušonjić. Božić je za njih tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju s ciljem da se porodica drži na okupu.

„Moj otac nas je to naučio, kao najstariji sin sam preuzeo od njega proslavu tih običaja, tako da u principu najvažnije mi je i puno mi je srce kad su porodica i moji prijatelji na okupu zajedno sa mnom“, priča Vensan Pušonjić.

Pripreme za obilježavanje ovog praznika počinju mnogo ranije kako na božićno jutro ne bi ničega manjkalo. Noć prije Božića svi članovi porodice obilježavaju Badnje veče.

„Idemo na paljenje Badnjaka naveče, pa onda pomažem mami oko kuhinje da ona spremi i budemo na okupu porodice“, kaže Vanesa Pušonjić.

„Prvo se krene s kolačićima, nekoliko dana ranije, pa se prave po jedan, dva, tri dnevno da bi to bilo spremno za vrijeme Božića. Na jedno petnaest dana zasadi se pšenica koja predstavlja život, blagostanje, i onoliko koliko rodi znači da će toliko godina biti rodna, uspješna, zdrava“, ističe Nedeljka Pušonjić.

Uz kolače i neizostavnu česnicu, najbitnije je, kako kažu, da porodica bude na okupu, a da ovakvi dani budu podsjetnik na međusobno uvažavanje i podršku. Osim Božića, ova porodica teži ka tome da obilježava i druge praznike, a poštivanje raznolikosti uspješno prenose i na svoju djecu.

„Moja majka je Bošnjakinja i moja punica je Bošnjakinja, tako da mi obilježavamo i Bajrame i katolički Božić i prijatelji nama dolaze na našu slavu koju obilježavamo“, priča nam Vensan.

„Ranije baš nismo primjećivali, ali sad u posljednje vrijeme drugovi i ja samo gledamo šta možemo da obilježavamo, nije bitno ko slavi, ko ne, samo da se družimo“, dodaje Danijel Pušonjić.

I to i jeste sva suština života i suživota. Čuvanje svoje, ali i poštivanje tuđe tradicije. U Tuzli toga, kažu Pušonjići, ne manjka i svi se podjednako raduju svakom prazniku  jer upravo praznici iz ljudi izvlače ono najbolje.

federalna.ba

Božić Tuzla običaji
Federalni radio Tuzlanska kapija Kapija Tuzla
0 25.05.2022 17:38
Superschools djeca sa posebnim potrebama Tuzla Kraljevo
0 19.05.2022 19:40
Dragan Čović Izborni zakon Tuzla
0 18.05.2022 16:48
Bijeljina Brčanska Malta Tuzla
0 15.05.2022 18:12
Tuzlanska kolona Brčanska Malta Tuzla
0 15.05.2022 08:44