videoprilog Maje Popović (Dnevnik 2)

FTV otkriva kako će teći vakcinacija u KS-u

Nakon 10 mjeseci borbe sa koronavirusom, medicinski radnici koji su sve vrijeme bili na prvoj liniji odbrane, spremni su za proces vakcinacije. Prve doze trebale bi stići početkom narednog mjeseca. Ekipa Federalne televizije posjetila je Dom zdravlja Vrazova u Sarajevu i donosi prve upute kako će se cijeli taj proces odvijati.

Na Odjelu porodične medicine će najvjerovatnije biti vakcinalni punkt u Domu zdravlja Vrazova. Timovi su oformljeni i sve je spremno za imunizaciju stanovništva.

“Imat ćemo oformljenje punktove za vakcinisanje, imat ćemo mobilne timove za vakcinisanje, onima kojima treba doći u kuću ili otići u ustanove za socijalno zbrinjavanje. Mi imamo mjesta gdje ćemo davati vakcine, imamo obezbjeđen hladni lanac, što se tiče spremnosti, mi smo spremni”, tvrdi prof. dr. Zaim Jatić.

U Kantonu Sarajevo će biti najmanje jedno mjesto za vakcinaciju po opštini, sve zavisi u kojem broju i u kojim valovima će stizati vakcine. Dogovorene su tri faze u planu vakcinacije.

“Prva faza, uposlenici u zdravstvenom sektoru, gdje ovih dana imamo interno anketu da vidimo da li se želimo vakcinisati ili ne, druga faza su Gerontološki centri i treća naravno stariji od 60 godina i rizične skupine”, kaže Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS.

Plan prioriteta je razrađen. Medicinsko osoblje nas uvjerava da, onog trenutka kada vakcine stignu u zdravstvene ustanove, su spremni za vakcinaciju stanovništva. Amila Selimović, medicinska sestra, očekuje da će vakcinacija konačno smanjiti opterećenje i zdravstvene ustanove u kojoj radi.

“Spremni smo za vakcinaciju građana i za sve što nas dalje očekuje. Navikli smo se da radimo pod ovim pritiskom. Ja se nadam da će biti neko olakšanje i da se malo stabilizuje ova situacija”, kaže Selimović.

Hronični nedostatak zdravstvenih radnika je jedan od najvećih problema, naglasio je doktor Zaim Jatić, I apeluje na zapošljavanju kadra. Veliki broj osoblja biće angažovano na vakcinaciji stanovništva.

federalna.ba

Kanton Sarajevo koronavirus vakcinacija
Španija Španjolska koronavirus
0 18.01.2021 19:28
Crna Gora koronavirus
0 18.01.2021 19:03
Ednan Drljević vakcinacija vakcina Federalni radio
0 18.01.2021 18:49
BiH koronavirus vakcina vakcinacija imunizacija Sputnik V Alen Šeranić Covid19 virus
0 18.01.2021 18:48
SZO koronavirus WHO
0 18.01.2021 18:04
vakcinacija SBK anketa koronavirus
0 18.01.2021 15:38