Fudbalski savez Saudijske Arabije obavezao se da će revidirati kodeks ponašanja za gledaoce, nakon "sramnog" incidenta tokom kojeg je jedan navijač bičevao igrača Al Itihada Abderazaka Hamdala. Incident se dogodio u četvrtak tokom finala Superkupa Saudijske Arabije između Al Itihada i Al Hilala.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako se napadač Al Itihada Hamdal upušta u svađu sa jednim navijačem na tribinama, prije nego što ga je polio flašicom vode. Navijač tada reaguje tako što je više puta bičem udario igrača, prije nego što su se njih dvojica udaljili jedno od drugog.

Hamdal je bio strijelac na ovoj utakmici, ali je Al Hilal osvojio četvrti Superkup pošto je pobijedio sa 4:1.

Fudbalski savez Saudijske Arabije i udruženje igrača su naveli da su "šokirani ovim sramnim scenama" u saopštenju objavljenom u nedjelju, dodajući da je njihov prioritet da se osigura bezbjednost svih.

"Sprovešćemo rigoroznu reviziju kodeksa ponašanja gledalaca. Ova revizija će rezultirati primjenom ažuriranih propisa i mjera za izricanje sankcija kako se takvi incidenti ne bi ponavljali", navodi se u saopštenju.

Posljednjih godina, Saudijska Arabija je povećala svoja ulaganja u sport, posebno u fudbal. Klubovi saudijske lige su tako u svoje redove privukli zvijezde poput Cristiana Ronalda, Neymara, Karima Benzeme nudeći im nevjerovatne plate.

Također, Saudijska Arabija je i jedini kandidat za organizaciju Svjetskog prvenstva 2034. godine.
 
federalna.ba/Beta