FS Engleske ponovo će apelovati na navijače uoči utakmice sa Njemačkom u Minhenu
(Izvor: Arhiva)

FS Engleske ponovo će apelovati na navijače uoči utakmice sa Njemačkom u Minhenu

Fudbalski savez Engleske ponovo će apelovati na navijače da se pristojno ponašaju tokom predstojeće utakmice u Minhenu protiv Njemačke, zbog straha da bi ponovljeno nasilje moglo da utiče na šanse Engleske da dobije organizaciju Evropskog prvenstva 2028. godine. Engleska i Njemačka igraće 7. juna u Minhenu u Ligi nacija. Britanska policija i bezbjednosni zvaničnici FA veoma su zabrinuti zbog mogućih incidenata, u utakmici najvećeg stepena rizika u posljednje četiri godine, prenio je danas Sky.

U Savezu misle da već imaju "žuti karton" kod Evropske fudbalske unije i da moraju ponovo da izgrade fudbalsku reputaciju zbog nereda koji su se dogodili u finalu Evropskog prvenstva, kada su navijači bez ulaznica pravili incidente i ušli na Wembley.

Utakmica Engleske i Italije u Wolverhamptonu u junu će se igrati bez publike, zbog kazne koju je FA dobio zbog dešavanja na Wembleyju prošlog ljeta. Također, tu je i suspendovana kazna od jedne utakmice bez publike, koja bi mogla da se aktivira ako dođe do nereda, što bi značilo da će Engleska i Njemačka u septembru na Wembleyu igrati bez publike.

Također vlada zabrinutost da bi neredi navijača mogli da utiču na šanse Engleske da zajedno sa Irskom dobije organizaciju Evropskog prvenstva 2028.

U zvaničnom navijačkom klubu reprezentacije Engleske navedeno je da 3.466 navijača ima ulaznice za predstojeću utakmicu u Minhenu, a očekuje se da će dvostruko više doputovati u Minhen. Za taj meč u Savez je stiglo više od 6.000 zahtjeva za kupovinu karata.

Ukupno 1.122 zabrane ulaska na stadion izrečene su za poznate problematične navijače, a od 880 je traženo da sedam dana prije utakmice predaju pasoše u policiju.

Utakmica u Minhenu igraće se samo dan poslije proslave "Dana D" i iskrcavanja na plažama u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, a FA i navijačke grupe tražiće od navijača da se uzdrže od uzvikivanja protiv Njemačke i bilo kakvog pominjanja Drugog svjetskog rata.

Olakšavajuća okolnost za organizatore je to što će se utakmica igrati sredinom sedmice, pošto bi za vikend više ljudi moglo da doputuje u Njemačku.

Fudbalski savez Njemačke pristao je na zahtjev da se zabrani konzumiranje alkohola na Alianz areni. Također, nadležni će paziti i na upotrebu narkotika medju navijačima.

Njemačka policija i zaduženi za bezbjednost u Savezu pojačali su svoje redove, a britanska policija poslaće najbrojniju delegaciju u Minhen, koja će pokušati da utiče na ponašanje navijača, da brzo reaguje i snimi moguće incidente, kako bi izgrednicima po povratku u Englesku izrekla kazne zabrane ulaska na stadione.

federalna.ba/Beta

Engleska Njemačka navijači
samit G7 Njemačka Ukrajina Rusija energenti
0 26.06.2022 10:31
Njemačka abortus
0 24.06.2022 14:44
Njemačka nestašica plina
0 24.06.2022 11:43
Olaf Scholz Zapadni Balkan Ukrajina Njemačka
0 22.06.2022 21:01