Frontmen ukrajinske grupe Okean Elzy odlučio da pristupi vojsci

Frontmen ukrajinske grupe Okean Elzy odlučio da pristupi vojsci

Frontmen najpoznatije ukrajinske muzičke grupe "Okean Elzy", Vjačeslav Vakarčuk (47) odlučio je da pristupi ukrajinskoj vojsci, ali mu je rukovodstvo Livova, njegovog rodnog grada, preporučilo da je za sada dovoljno da nastavi da bodri vojnike na položajima i građane u skloništima.

Unian prenosi da Vakarčuk nastupa u gradovima koje je napala ruska vojska. Na društvenim mrežama kruži snimak gdje Vakarčuk u metrou, pretvorenom u sklonište, svira i pjeva omiljenu pjesmu svoje grupe "Biće sve dobro".

"Čim sam se našao u Livovu, otišao sam u Vojni odsjek i prijavio se za armiju. Sada sam poručnik Oružanih snaga Ukrajine. Poslan sam u Livovsku civilnu administraciju", rekao je Vakarčuk novinarima.

Livovska civilna administracija dala mu je zadatak da putuje po zemji i ohrabruje ljude.

"Zato sam ja na svom mjestu, a ako bude trebalo, štitiću zemlju s oružjem u rukama", poručio je taj popularni umjetnik koji je pred posljednje predsjedničke izbore u Ukrajini bio viđen kao kandidat za predsjednika, ali se ipak nije kandidovao.

On je, kao lider partije "Golos", bio deputat u dva saziva parlamenta Ukrajine - Vrhovne rade.

"U ratu postoje samo dvije boje: crna i bijela. Ili si na bijeloj strani, i ti štitiš svoju državu i tada ti činiš sve za tu pobjedu. I stavljaš na oltar pobjede to što si poznat, svoja znanja, mogućnosti, svoja sportska dostugnuća. Ili si na crnoj strani. I svako ko ne želi da pomogne, već govori - mene se to ne tiče – on pomaže neprijatelju", rekao je Vakarčuk.

Klavijaturista grupe, Novosađanin Miloš Jelić, bježeći od rata i bombi iz Kijeva, uspio je da napusti Ukrajinu 25. februara i da se vrati u Srbiju. U nedavnom intervju za Nova.rs ispričao je da mu je želja da javnost Srbije i Balkana shvati da se u Ukrajini ne vodi samo "politički, već i civilizacijski rat".

Jelić je u Ukrajini ostao po završetku tamošnje Muzičke akademije.

Grupi "Okean Elzy" su poslije aneksije Krima 2014. godine zabranjeni nastupi u Rusiji, a Vakarčuku je zabranjen i ulazak u Rusiju.

federalna.ba/Beta

Okean Elzy Vjačeslav Vakarčuk Ukrajina
Olaf Scholz Njemačka Rusija Ukrajina NATO Evropa
0 30.06.2022 21:13
Ukrajina Sirija
0 30.06.2022 17:15
tržni centar Ukrajina napad
0 30.06.2022 09:00
Ukrajina razmjena zarobljenici
0 30.06.2022 08:43
Vojin Mitrović Rusija Ukrajina agresija
0 29.06.2022 17:10