videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Frizeri u humanoj misiji: nove frizure za djecu bez roditeljskog staranja

Udruženi u humanoj misiji frizeri i građani pomažu djeci bez roditeljskog staranja u domu Bjelave. Već nekoliko puta posjećuju Dom i pružaju frizerske usluge potpuno besplatno. Za štićenike Doma ovo je prilika da dobiju željenu frizuru, ali i nova prijateljstva. Ključna poruka ove akcije je da djeca kroz druženje osjete da nisu sami i da mogu računati na pomoć prijatelja.

Frizeri dobrovoljno već treći put dolaze na Bjelave, a djeci osim nove frizure poklanjaju ljubav i pažnju.

“Svako dijete koje zaslužuje ljubav, zaslužuje sreću i pažnju, zaslužuje i lijepu frizuru i najbolju frizuru”, kaže frizerka Erna Hastor.

“Nama je to sitnica, njima puno znači, da odvojimo svako od nas malo vremena da iskažemo ljubav prema toj djeci”, dodaje frizer Admir Džuho.

Ova ustanova jedini je dom za 83 štićenika. Dječaci i djevojčice različitog uzrasta, ali i različitih želja. Dječaci uzore traže u svijetu nogometa, pa najčešće žele nositi frizuru poput poznatih nogometaša. Djevojčice žele lijepu i njegovanu kosu. Prije početka školske godine, frizeri su ispunili sve želje, a sada nastavljaju akciju i kažu, bit će ih još. A to je značajna olakšica uposlenicima Doma.

“Mi bismo im pružili te usluge, samo bi to išlo mnogo teže. Npr., moram voditi po dvoje-troje djece svaki put, moram otići deset-dvadeset puta do nekog frizerskog salona. Ovako, uz pomoć frizerskog salona Rekord, puno nam je lakše”, ističe Mahir Musić, stručni saradnik školski odgajatelj u Domu za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo.

Dobre priče daleko se čuju, a dobri ljudi rado im se priključuju. Tako su zajedno s frizerima u Dom stigli i drugi dobrovoljci spremni pomoći. Pokloni, osnovne potrepštine, ali i malo slatkiša za najljepši dječiji osmijeh ispunili su kišovitu nedjelju i ostavili nadu da nisu sami, a ni zaboravljeni.

“Vidjeti njihov osmijeh na licu, radost, pogotovo kod ovih malih kao što je Hamza i njegova sestra, to je baš satisfakcija - da vidite da su oni sretni”, kaže Fahra Dvizac.

Humanost i empatija pokretač su ove akcije koja potvrđuje da svako dijete zaslužuje jednaka prava, ljubav i pažnju. Zato, kada sudbina ispiše i one loše stranice, da bude lakše, prijateljsku ruku pruža društvo, jer naše malo nekome će značiti sve.

federalna.ba

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave Sarajevo frizeri