videoprilog Dijale Halilagić (Federacija danas)

Frizeri u akciji šišanja za Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka redovnim akcijama i kampanjama nastoji podići svijest i probuditi sugrađanim empatiju. Jednoj takvoj akciji su se u Bihaću odazvali frizeri koji su sva sredstva od šišanja donirali Udruženju.

Trideset frizera sa područja Federacije Bosne i Hercegovine odazvalo se akciji šišanja sugrađana u svrhu doniranja novčanih sredstava, ali i kose djeci oboljeloj od raka. Darivanju kose u Bihaću odazvala se i Džana Bećiragić, djevojčica iz Cazina, koja po drugi put donira kosu kako bi olakšala svakodnevnicu svojim vršnjacima.

Oboljeloj djeci ovakva podrška borbu sa opakom bolešću čini podnošljivijom, a kako kažu iz Asocijacije frizera i kozmetičara, o sudjelovanju i davanju svog doprinosa ni oni nisu mnogo razmišljali.

„Naša djeca koja idu u Sarajevo imaju kuće tamo gdje idu, gdje se liječe i gdje mogu doći i roditelji da budu sa svojom djecom i mi želimo dati doprinos“, kazao je Ismar Dizdarević, predsjednik Asocijacije frizera i kozmetičara USK-a.

Prema riječima Fikreta Kubata, predsjednika Udruženja, rak je bolest cijele porodice, a ne samo djeteta koje je oboljelo i upravo zbog toga je zahvalan na velikom odzivu:  „Psihosocijalna podrška i bilo koja druga podrška je njima na raspolaganju i tako ćemo i nastaviti jer naša misija jeste da pružimo trajnu, aktivnu i cjelovitu podršku našoj djeci tokom i nakon liječenja“.

Ovu akciju podržala je kantonalna i lokalna vlast. Savjetnik premijera USK-a Nedžad Kudelić istakao je kako je u budžetu USK-a i ove godine planiran značajan iznos – 50.000KM.

U Bosni i Hercegovini je u porastu brojka djece koja su izliječena, a prema riječima predsjednika Udruženja upravo je to ono što – ohrabruje roditelje.  

federalna.ba

Srce za djecu oboljelu od raka Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka BiH USK
Srce za djecu oboljelu od raka Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka BiH krv darivanje krvi
0 01.07.2024 17:38
Federalna televizija USK Una
0 30.06.2024 18:35